profiel

Barbara Winkelhuyzen


Barbara Winkelhuyzen
Bekijk mijn profiel

twitter

‘Hoe meer mens ik ben, hoe makkelijker het voor mijn leerlingen en mij wordt om elkaar als zodanig te behandelen’ hetkind.org/2017/12/17/hoe…

Ongeveer 4 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter Web Client

facebook
‘Stop met ophokken! En richt je leef- en leeromgeving opnieuw in. Met elkaar!’

30 september 2014

Barbara Winkelhuyzen

Geplaatst in: Partnerschap,

‘Door het onderzoek van de algemene rekenkamer naar de kwaliteit van schoolgebouwen ‘checkjeschoolgebouw.nl’ ontstaan er weer leuke discussies,’ schrijft Barbara Winkelhuyzen. ‘Krijgen onze kinderen te weinig frisse lucht in een klaslokaal? Voor veel mensen is dat het belangrijkst, want geen frisse lucht geen optimaal werkende hersenen. Helemaal mee eens natuurlijk. Dus laten we de techneuten  een oplossing voor verzinnen. Maar ik denk omwille van onze kinderen, ‘creëer het probleem niet!.’ Haar blog: ‘Stop met ophokken!’

ophokkenStop met ophokken van gemiddeld 24 kinderen in een klaslokaal van 42 m2! Dan hoef je er ook geen oplossing te verzinnen. Ga je complete leeromgeving inrichten en gebruiken, binnen en buiten dus. Kinderen kunnen zich beter ontwikkelen als ze meer mogelijkheden en meer verschillende werkplekken hebben. Kijk eens naar jouw schoolgebouw en schoolplein. Wat zijn de plekken die vaak leegstaan? Juist! Een troosteloze aula, fijn voor de sinterklaasviering verder staat hij vaak leeg.

Stel jezelf eens de volgende vraag: “Als de leerkrachten en de boeken weg zijn, wat inspireert jou dan in een schoolgebouw om te leren?” Het inspireert tot stilzitten in een veel te vol lokaal. Laat jouw schoolgebouw voor je werken. Laat zien wat je waar verwacht. Bijvoorbeeld SSsssssstttt op de muur bij de stille werkplekken. Hou hier als team toezicht op. Daag leerlingen uit om te leren, door objecten neer te zetten. Objecten waardoor ze spelend leren bijvoorbeeld. Bijvoorbeeld een katrol in de aula. Zorg dat ze zelf op onderzoek uit kunnen gaan. Celebrate learning door werkstukken door de hele school op te hangen, zodat iedereen ze ziet. Niet alleen de eigen klas.

Sluit aan bij de individuele leerstijlen en leerbehoeften van kinderen door een diversiteit aan leerplekken aan te bieden. Statafels voor beweeglijke kinderen, overlegplekken voor kinderen die samenwerken, concentratieplekken voor kinderen die stilte nodig hebben. Laat ze vooral veel buiten leren. Jas aan, overkapping tegen de regen, moestuin.

Kies dus niet voor dure technische installaties om onze kinderen op te hokken. Investeer in meubilair voor binnen en buiten dat recht doet aan de diversiteit van kinderen. Dit zet meteen de deur open voor de inrichting naar passend onderwijs.

Barbara Winkelhuyzen  inspireert en begeleidt scholen om gebouwen te maken voor 21steeeuws onderwijs. De gebouwinspirator is een quickscan om bewustwording te creëren en inspiratie te genereren. Vervolgens kan een schoolgebouw aangepast worden tot een inspirerende leeromgeving.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie