profiel

Marre Taal


Marre Taal
Bekijk mijn profiel

twitter

NIVOZ-masterclass met Daan Roovers: ‘Mensen maken. Nieuw licht op opvoeden… tot volwassenheid’ hetkind.org/?p=62963

Ongeveer 37 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Risicomanagement of gewoon proberen, zoals kraaien dat al jarenlang doen?’

5 oktober 2014

Marre Taal

Marre Taal bezocht de onderwijsavond van Luc Stevens, een maand terug en schreef het volgend verhaal. ‘Risicomanagement of gewoon doen en proberen, zoals kraaien dat al jarenlang doen.’

Kleine kraai stond op het punt om te leren vliegen. ‘Maar dat gaat zomaar niet’, zei Grote kraai ernstig.’ ‘Je zult eerst een diploma moeten halen voordat je begint. In dat diploma staat wat je allemaal moet weten en kunnen voordat je begint.’

‘Maar…dat leer ik toch vanzelf?’, zei Kleine kraai beduusd.

‘Welnee. Jij hebt geen benul van alle gevaren die zich aandienen als je gaat vliegen. Ik heb wetenschappelijk onderzocht aan welke voorwaarden je moet voldoen voordat je begint. Je moet eerst goed weten wat het verschil tussen rechts en links is. Je moet leren hoe je afstanden kunt inschatten. Je moet leren hoe je moet aanvliegen en hoe je moet landen. En het allerbelangrijkste is dat je met de massa meevliegt. Na verschillende lessen leg je een proeve van bekwaamheid af om te bewijzen dat je aan alle voorwaarden voldoet. Je krijgt een cijfer en dan bepaal ik of je er aan toe bent om te beginnen. Ik wil namelijk niet dat jij onnodig risico loopt.’

‘Hoe weet ik nou of ik kan vliegen als ik het niet eerst probeer?’ zei Kleine kraai verbaasd. Voordat Grote kraai antwoord kon geven draaide Kleine kraai zich om. Hij zou wel eens laten zien dat hij zonder diploma heus kon vliegen. Misschien vloog hij scheef en haperend en misschien zou hij verkeerd landen. Maar dat hinderde toch niet?

Kleine kraai vond het niet erg als hij niet meteen de beste was. Uitproberen was zijn manier om iets onder de knie te krijgen. Gewoon beginnen, vallen, overeind komen en weer opnieuw beginnen. Zoals kraaien dat al jarenlang doen. Met een vastberaden pas liep hij naar de hoogste heuvel die hij bedenken kon. ‘Halt!’, bulderde Heer Hermelijn die aan de top van de heuvel stond. ‘Ik zag je al aankomen. Heb jij wel een medisch rapport?’, vroeg hij met een strakke blik.

‘Welk medisch rapport? Hoezo, ik mag hier toch gewoon komen?’

‘Rapport!’ riep hij nors. ‘In zo’n rapport staat hoeveel je weegt, hoe groot je bent, wat je voedingspatroon is en of je veren goed genoeg zijn om te kunnen vliegen.’

‘Maar ik wil gewoon beginnen, want ik voel dat ik er aan toe ben.’

‘Wees nou maar voorzichtig. Vliegen is niet zomaar iets. Het is moeilijk en je zou wel eens kunnen vallen.’

Ineens had Kleine kraai geen zin meer. Een gevoel van moedeloosheid overviel hem. De vrijheid van het vliegen waar hij zo naar had verlangd, was verdwenen.

Kleine kraai wilde niet meer leren vliegen. Hij deed niet wat vogels graag doen.

Marre Taal is gecertificeerd Gordontrainer. Onlangs heeft ze de Basisopleiding Haptonomie aan de Academie te Doorn afgerond. Marre is moeder van drie kinderen.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie