profiel

Godfried IJsseling


Godfried Ijsseling
Bekijk mijn profiel

twitter

Reflecteren op intensieve theateravond Kings of War: een nobel streven, maar soms een brug te ver hetkind.org/?p=62590

Ongeveer 6 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Early Childhood: ‘Die vroege gevoeligheid is niet zomaar een evolutionaire vergissing’

8 oktober 2014

Godfried Ijsseling

Vroege indrukken, opgedaan in de wereld waarin je je eerste jaren leeft, zijn als een voorproefje voor de wereld waarin je de rest van je leven gaat doorbrengen, en maken je daarvoor klaar. Prof. Richard Wilkinson – emeritus hoogleraar aan de universiteit van Nottingham – legt uit dat de vroege ontwikkeling van het kind een krachtig effect heeft op de latere ontwikkeling.  ‘ Die vroege gevoeligheid is niet zomaar een evolutionaire vergissing.’  Deze video is aangeleverd door Godfried IJsseling. 

Het komt niet alleen bij mensen voor, maar  in alle andere soorten, zelfs bij kiemen van planten, als een vroeg proces van aanpassing aan de omgeving waarin ze opgroeien. Maar bij mensen gaat de aanpassing over de kwaliteit van sociale relaties. en daarom is het begin van je leven, hoeveel zorg er is, hoeveel conflict, hoeveel aandacht je klrijgt, een voorproefje van een wereld warain je misschien gaat opgroeien.

Groei je op in een wereld waarin je moet vechten om iets te krijgen, uit moet kijken, opkomen voor jezelf, waarin je leert anderen niet te vertrouwen? Of groei je op in een maatschappij waarin er wederkerigheid is, gemeenschapszin, samenwerking, waar empathie belangrijk is, waar je veiligheid afhankelijk is van goede relaties met andere mensen?

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie