profiel

Jacob-Jan Voerman


Jacob-Jan Voerman
Bekijk mijn profiel

twitter

Reflecteren op intensieve theateravond Kings of War: een nobel streven, maar soms een brug te ver hetkind.org/?p=62590

Ongeveer 6 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Jacob Jan leert #2: ‘Ik dacht: zó wil ik wel leraar zijn. Ik vroeg of ik dat mocht uitproberen.’

2 december 2014

Jacob-Jan Voerman

Jacob Jan Voerman koos op latere leeftijd voor het onderwijs, maar liep vast. Toen hij vervolgens doof werd, leek het doek definitief te vallen. Met een slechte gehoor kun je niks in het onderwijs, dacht hij. Nu, meer dan 10 jaar later, is hij in contact gekomen met democratische school De Vallei en daar doet hij nieuwe ervaringen en inzichten op. Dit is deel 2 van Jacob Jans ‘Vallei-serie’, over een bijzondere school en zijn zoektocht naar een rol voor zichzelf: ‘Interesse in mijn gehoor, bij veel kinderen. Een aantal kwam spontaan naar me toe, met vragen, dingen laten zien, tekeningen. Wat me trof was de onvoorwaardelijkheid waarmee ze zichzelf geven.’

Jacob Jan Voerman schroevendraaierEen dag op een democratische school in momenten:

Een vinger-boks en -achtervolg spel gespeeld met V., die lekker vast aan zijn lunch begon om 10.30 (gewoon omdat ie honger had, en waarom ook niet?)

F. kwam melden dat wieltje van de kapla-box er af was. Ik verstond alleen het woord kapla. Dus liep ik met hem mee, en zag meteen wat hij bedoelde (hoezo moet je alles verstaan?) Samen naar schroefjes en schroevendraaier gezocht, en F. heeft hem zelf helemaal gerepareerd. Ik hoefde niks geen beginnetje te maken of zo, hij ging meteen aan de slag, en was zelf sterk genoeg om de schroeven er helemaal in te draaien.

Gekeken, met verwondering, naar hoe kinderen leren:

Y. haalt zelf een jojo uit elkaar haalt om heel geduldig dat priegeltouwtje weer vast te maken.

D. speelt twee gitaren tegelijk bespeelt door met zijn vingers over de snaren te gaan. Ik zie hoe hij geniet, niet alleen van het geluid maar ook van de aanraking en de trilling. Dat is genoeg zo. Dus niet: “Zal ik de grepen van een liedje doen, dan mag jij de akkoorden aan slaan.” Ik heb even staan genieten van zijn genieten.

Leerlingen die overal individueel, of in groepjes, met en zonder leerkracht aan het werk zijn. Met oefenschriftjes, computers, en ander leermateriaal. Concentratie staat op de gezichten.

SET kaartspel Jacob Jan VoermanOf ze spelen bijvoorbeeld SET. En zijn daar bijzonder goed in. (Bedenk eens even hoeveel je leert door te kijken naar hoe je figuren op verschillende manieren kunt groeperen. Ik heb daar hele vervelende lesjes van gezien, als onderdeel van een begrijpend lezen methode: dodelijk saai!)

Schoolvergadering. Met schrijftolk de schoolvergadering bijgewoond. Mijn voorstel om twee maanden uit te proberen wat ik als leraar kan bieden is aangenomen. Dat betekent dat er ruimte is voor mijn leerproces, én ruimte voor mijn slecht horen. Nu nog zo soepel worden dat ik die ruimte ook helemaal ga gebruiken.

Trouwens meteen even gelegenheid om te zien hoe dat werkt, zo’n schoolvergadering: Gesprek ging over ruzie en gedoe in de pool-kamer. Wat kun je afspreken om dat te voorkomen. De afspraak is uiteindelijk dat de poolers die ingetekend hebben, de kijkers weg mogen sturen als die vervelend worden. Mooie oplossing. En mooi hoe eerst gezocht wordt naar wat de kern van het probleem is, zonder direct in regeltjes te denken.

Contact met kinderen. Interesse in mijn gehoor, bij veel kinderen. Goede vragen n.a.v. schoolbrede aankondiging dat ik daar ga ‘proefdraaien’. (Vergadering is voor wie mee wil doen, maar de beslissingen worden altijd aan de hele school meegedeeld na afloop).

Daarna kwam een aantal kinderen spontaan naar me toe, met vragen, dingen laten zien, tekeningen. Wat me trof was de onvoorwaardelijkheid waarmee ze zichzelf geven. Mooie gelijkwaardige gesprekjes vanuit wederzijdse nieuwsgierigheid, en wederzijds vertrouwen. Lees verder…

Jacob Jan Voerman

Jacob Jan Voerman vertelt verhalen en maakt theater, met als centrale thema: ‘Kun je jezelf zijn en wat is daar voor nodig?’ Daarnaast onderzoekt hij hoe hij, ondanks zijn slechte gehoor (Jacob Jan draagt een cochleair implantaat), kan bijdragen aan het onderwijs op de democratische basisschool De Vallei. Die zoektocht, vervat in de Valleiserie op hetkind, publiceert hij ook op zijn eigen blog. Jacob Jan is vader van vier kinderen.

De eerste aflevering in deze serie is hier terug te lezen. 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie