profiel

Martin Dogger


Martin Dogger
Bekijk mijn profiel

twitter

Reflecteren op intensieve theateravond Kings of War: een nobel streven, maar soms een brug te ver hetkind.org/?p=62590

Ongeveer 6 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Column: De eerste stap is moeilijk

13 december 2014

Martin Dogger

Geplaatst in: Partnerschap, Moreel Kompas,

Martin Dogger, leerkracht op OBS de Schatkamer, ziet terloops een leerling in de school zitten. Ze aarzelt om weer de klas binnen te gaan na de pauze. Woordloos en met veel aandacht neemt hij haar bij de hand, want ‘die eerste stap naar het klaslokaal is moeilijk alleen te gaan’. Lees zijn column. 

omhelzing 2Ik begeleid twee grootouders naar de plek waar ze op hun kleinzoon wachten als hij uit school komt. Zij staan daar, stralend bij de eerste keer dat ze hem de deur van school uit zien komen.

En terwijl ik terug loop naar het plein, voel ik twee armen om me heen. Een gemeende  omhelzing van jou, een meisje uit groep 5. Ik kijk naar beneden en zie je staan, dicht tegen me aan. Ik kan merken dat je vrolijk bent nu. Dat was vandaag ook anders.

Je zat boven aan de trap. De pauze was niet zo leuk geweest, en de drukte om je heen bij het naar binnen gaan, was even te veel. En je weet heus wel dat op een gegeven moment de klas weer in moet. Maar het is nog even te veel. De eerste stap is moeilijk om te zetten.

Je klemde stevig je knieën vast, hoog tegen je lijf getrokken. Ze gaven je bescherming, steun, warmte. Met je hoofd steunend op je benen – je neus wordt een ietsje platgedrukt – keek je door de grote hal. Je juf had al even met je gepraat. Aan een kleine blik had je genoeg. Je mocht even blijven zitten. Maar de eerste stap bleef moeilijk om te zetten.

Mijn uitgestoken hand nam je aan. Het contact was er, en we liepen samen naar de klas. Je had niet door, dat ik even knipoogde naar je juf.

Jij was weer terug in je eigen groep. Een fijne warme omhelzing volgde.

Martin Dogger is leerkracht op OBS De Schatkamer in Zwolle. Hij blogt op OverOnderwijs en op hetkind, over zijn drijfveren, motivaties en zijn leerlingen.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie