profiel

Gabrielle Taus


gabrielletaus
Bekijk mijn profiel

twitter

NIVOZ-masterclass met Daan Roovers: ‘Mensen maken. Nieuw licht op opvoeden… tot volwassenheid’ hetkind.org/?p=62963

Ongeveer 43 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Onderzoek: jonge kinderen gebaat bij ruimte voor ‘vrij spel’

22 december 2014

gabrielletaus

Kinderen in groep 1 en 2 van de basisschool moeten meer kunnen spelen zonder dat volwassenen daar een doel bij stellen. Deze conclusie trekt Louise Berkhout uit haar onderzoek waar ze op promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij onderzocht de relaties tussen spel en de psychosociale gezondheid bij jonge kinderen (vier t/m zes jaar). ‘Mijn advies is om kinderen minstens een paar uur per dag vrij te laten spelen. ‘Fantasiespel’ is het oefenen met sociale vaardigheden en is positief voor het verwerken van life-events,’ aldus Berkhout.

Een opvallende quote uit het artikel:

“Meisjes met een (sub)klinische score bij aandachtsproblemen speelden minder vaak samen met leeftijdsgenoten en de kwaliteit van het spel was lager dan bij meisjes met normale scores. Een onverwacht resultaat was dat jongens met een (sub)klinische score op het totaal van problemen, vaker samen speelden met anderen dan jongens met een normale score. Berkhout verklaart dit doordat bewegelijk spel en constructiespel minder verbale interactie vragen dan bijvoorbeeld verbeeldend spel.”

Volg voor het nieuwsbericht van de RUG via deze link:

http://www.rug.nl/corporate/nieuws/archief/archief2012/nieuwsberichten/Promotie-Berkhout-UMCG

Louise Berkhout (Amsterdam, 1952) studeerde orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. Zij voerde haar onderzoek uit bij de afdeling Spraak-taalpathologie, KNO, van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in het kader van onderzoek naar de verschoolsing van het kinderleven. Berkhout werkt bij de Hogeschool Leiden als docent psychologie en psychopathologie binnen het cluster Zorg.

Aangedragen door Gabrielle Taus

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie