profiel

Gert Biesta


Gert-Biesta
Bekijk mijn profiel

twitter

Het geheim en de nuancering van Finland: Leraren als vuurtorens van de Finse identiteit hetkind.org/?p=58940

Gisteren op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Video van lezing Gert Biesta over goed onderwijs, de bedreigingen én de mogelijkheden

8 januari 2015

Gert-Biesta

Gert Biesta inspireerde dit najaar op de conferentie Leider Zijn in het Onderwijs. Daarin sprak hij – niet voor het eerst – over goed onderwijs, dat wat het zou moeten inhouden; over de onderwijspedagogische visie die hieraan ten grondslag ligt; en over de bedreigingen en de mogelijkheden. Biesta – met ingang van 1 januari toegetreden tot de adviescommissie van de Onderwijsraad en verbonden aan de Brunel University in Londen – was helder en duidelijk en gaf toestemming om de videoregistratie  van 45 minuten online te delen. Om het gesprek te voeden en uw eigen handelen tegen het licht te houden. Hier volgt de film en de vragen die erbij horen.

Gert Biesta benadrukt in zijn verhaal dat het belangrijk is dat je voortdurend reflecteert op waar je voor wilt staan en ook waar je voor moet staan. Hieronder een een aantal vragen om deze reflectie te versterken.

  • Wat is jouw pedagogische kijk op het onderwijs?
  • Wat is volgens jou goed onderwijs?
  • Vanuit welke waarden handel jij en maak je keuzes?
  • In hoeverre zie je de drie domeinen van goed onderwijs (kwalificatie, socialisatie en subjectivering) terug  in het onderwijs op jouw school?
  • Wat vind je van de stelling: ‘De taak van het onderwijs is om voorspellingen ongedaan te maken’

Graag reacties naar redactie@hetkind.org (met eventueel vermelding van publicatie) of via favebook-link.

Op maandagavond 9 februari vindt in Driebergen een miniconferentie plaats n.a.v. de uitgave van Het Prachtige Risico van Onderwijs, een vertaling van het meest recente boek van Gert Biesta, De avonds is inmiddels UITVERKOCHT! Voor meer informatie klik hier.

Na werkzaam te zijn geweest aan universiteiten in Nederland, Engeland, Schotland en Luxemburg is Gert Biesta vanaf januari 2015 als part-time Professor of Education verbonden aan het Department of Education van Brunel University London. Daarnaast is hij als Visiting Professor verbonden aan het lectoraat kunsteducatie, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem.

Naast Gert Biesta verzorgde ook Dolf van den Berg op 24 september voor een keynote en gaven de leerkrachten Femke Cools (PO) en Bas Huijbers (VO) – zie onder – ook antwoord op de vraag: Wat hebben wij van onze schoolleiders en bestuurders nodig om met leerlingen goed onderwijs te maken? In de middag werden deelnemers uitgenodigd om te reflecteren op hun eigen leiderschap langs zeven kernwaarden: moed, authenticiteit, vertrouwen, verantwoordelijkheid, verbondenheid, waarachtigheid, integriteit in zogeheten ervaringskringen. Deze kringen werden ingeleid door gastsprekers.

leiderzijn-210x300Blogs n.a.v. Leider Zijn in Het Onderwijs…

Leider Zijn en het lopen van olifantenpaadjes. Ofwel: blijven geloven in wat je wilt bereiken – Angeline Smits

‘Leiderschap zonder valse zekerheden, maar met een maximale verbondenheid met het kind, om wie het allemaal gaat’ – Dick van der Wateren

Leider Zijn: over moed en de brug die we hebben te slaan – Jacob-Jan Voerman

‘Het begint met de waartoe-vraag. Niets in ons onderwijs is in zichzelf wenselijk’ – Natasja de Kroon

Zeegers luistert: ‘En nu aan het werk. Doen wat nodig is!’ – Gerard Zeegers

Uitgaan van vertrouwen: ‘Hoe houd je dan controle, hoe houd je zicht?’ – Jeroen Goes

‘Ik weet dat u alles op alles zet om alle kinderen te laten excelleren, maar…’ – Gertjan Kleinpaste

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie