profiel

Jelle Veerman


Jelle Veerman
Bekijk mijn profiel

twitter

NIVOZ-masterclass met Daan Roovers: ‘Mensen maken. Nieuw licht op opvoeden… tot volwassenheid’ hetkind.org/?p=62963

Ongeveer 41 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Meester Mark en de barbiers uit Rotterdam: talent, ondersteuning en een duidelijke visie

16 januari 2015

Jelle Veerman

In de kerstvakantie leest Jelle Veerman het boek Meester Mark draait door en kijkt hij naar de documentaire Schorem over een barbiershop in Rotterdam. Twee verschillende plekken waar er met mensen wordt gewerkt. Toch ziet Veerman meer parallellen en put hij inspiratie uit de aanpak van de barbiers. Zijn bijdrage: ‘Met zo’n sterk verhaal kun je van een havenarbeider een kapper maken. En misschien straks ook van een journalist een bevlogen leerkracht?’

Manners-Must-watch-documentaire-over-barbershop-Schorem-1In Meester Mark draait door vertelt Mark van der Werf aan de hand van korte anekdotes over zijn ervaringen als “hij-instromer” in het basisonderwijs. Mark komt uit de journalistiek en schoolt zich om tot leerkracht. Hij start op een school in Rotterdam. Al vlot krijgt hij de verantwoordelijkheid voor een groep 7. Wat opvalt is de slechte begeleiding vanuit de school, de onzichtbare directeur, de ellenlange reflecties op de opleiding, het registreren van alle mogelijke voorvallen, toetsscores en observaties…

Er wordt veel van hem gevraagd en hij voelt zich niet gehoord en begrepen. Er moet veel verantwoording worden afgelegd vanuit angst. ‘…met de visites van de onderwijsinspectie,  die de school het stempel ‘zwak’ dreigde te geven. Stijf van de stress werden in allerijl nieuwe bijbels geschreven: de omvangrijke groepsplannen,  die tot op de komma strikt moeten worden nageleefd.’

Passie en visie

In de documentaire Schorem worden de barbiers van mannenkapper ‘Schorem Haarsnijder en Barbier’ gevolgd. Mannen met een duidelijke passie en visie voor de barbershop. Mannen die kansen bieden aan jonge mensen. Die hun passie overbrengen aan hun personeel. Waar het team als familie voelt. Waar het personeel doet waar het goed in is. Een kapperszaak waar je een kapsel kunt kiezen van de poster aan de muur. ‘Andere kapsels knippen we niet. We knippen alleen de modellen die zicb hebben bewezen.’ Een kapperszaak waar mensen drie uur voor in de trein willen zitten om geknipt te worden.

De mannen van Schorem werken vanuit een duidelijk concept. Het kappersvak bestaat al jaren en veel kapsalons lijken op elkaar. Maar zij kiezen voor een eigen aanpak.

Begeleiding en ondersteuning

Meester Mark krijgt de verantwoordelijkheid voor een groep, maar de ondersteuning is ver te zoeken. De directeur vraagt hem niet of nauwelijks hoe het gaat. Helpt om een leerling te verwijderen, maar daarna wordt het stil.

In Schorem zie je hoe eigenaren Leen en Bertus aanwezig zijn bij het knippen en aanwijzingen geven om perfecte resultaat te behalen. Ze geven verantwoordelijkheid en ondersteuning. Wanneer een jongen een periode in de gevangenis moet zitten, wordt hij bezocht door collega’s. Na die tijd mag hij weer verder. Het geeft hem de motivatie en bevestiging om door te gaan, dat hij er gezien en erkent wordt.

Talenten en ruimte

Meester Mark is goed in taal, schrijft mooie stukjes en heeft ideeën voor de vernieuwde schoolkrant… Helaas komen deze talenten niet tot z’n recht door de andere dingen die zijn aandacht vragen.

Leen is een kapper die niet van klanten houdt. Hij houdt zich liever bezig met zijn personeel, met het opleiden van zijn collega’s en de bedrijfsvoering. Bertus is eigenaar, maar wil vooral knippen en snijden. Beiden nemen en krijgen ze de ruimte om zich te focussen op waar ze goed in zijn.

Passie en visie, begeleiding en ondersteuning en talenten en ruimte. Een prachtvoorbeeld waar dit allemaal samenkomt: de barbiershop Schorem. Met zo’n sterk verhaal kun je van een havenarbeider een kapper maken. En misschien straks ook van een journalist een bevlogen leerkracht?

Jelle Veerman is  leerkracht en bouwcoördinator op de Koningin Julianaschool in Woudenberg. Daarnaast werkt hij één dag in de week voor Stichting PCO Gelderse Vallei.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie