profiel

Jacob-Jan Voerman


Jacob-Jan Voerman
Bekijk mijn profiel

twitter

@ypakk @WALHALLAb_NL Zekers, @ypakk. Onze man in Zutphen komt er regelmatig over de vloer. Zie: hetkind.org/2017/10/26/mak…

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
Jacob Jan leert #10: ‘Ik mislukte als leraar, omdat ik me liet vangen in het “hoe-hoort-het-hier?”’

27 januari 2015

Jacob-Jan Voerman

Jacob Jan Voerman koos op latere leeftijd voor het onderwijs, maar liep vast. Toen hij vervolgens doof werd, leek het doek definitief te vallen. Nu, meer dan 10 jaar later, doet hij op de democratische school De Vallei nieuwe onderwijservaringen en inzichten op. Dit is deel 10 van Jacob Jans Valleiserie, over de echo van ‘hoe-hoort-het-hier?’ versus zijn eigen pedagogische intuïtie: ‘Een kind vraagt om troost. Eerder zei ik dan na een tijd: “Zo, nu gaat het weer. Droog je tranen maar.” Nu zeg ik: “Huil nog maar even. Maar ik moet zo nog ergens naar toe. Heb je zin om mee te lopen?”’

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAEén van de redenen dat ik tien jaar geleden mislukte in het onderwijs, is dat ik me liet vangen door het HOE-HOORT-HET-HIER?
Helemaal eigen schuld hoor. Ik had ook gewoon mijn eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen.
Maar ik voelde me toen te onzeker.

Ik was te veel bezig met dingen waarvan ik dacht dat ik ze moest doen. Zonder naar mijn eigen intuïtie te luisteren.

Dat ‘hoe-hoort-het-hier’ uitte zich in vele varianten:
– Hoe doet een echte leraar dat?
– Wat vinden de ouders er van?
– Moet ik als volwassene niet ingrijpen nu?
– Ik moet dit oplossen.
– Dit is een prachtkans om een lesje toe te voegen!
– Mijn collega’s vinden vast dat mijn klas te onrustig is.

Nu ik weer op een school rond loop doe ik het anders.

Maar de echo van al die vragen en gedachtes kan ik nog horen. Als een soort oude reflex, waar ik niet meer aan toe geef. Ik laat je hieronder een paar voorbeelden zien.

Jacob Jan Voerman

Jacob Jan Voerman vertelt verhalen en maakt theater, met als centrale thema: ‘Kun je jezelf zijn en wat is daar voor nodig?’ Daarnaast onderzoekt hij hoe hij, ondanks zijn slechte gehoor (Jacob Jan draagt een cochleair implantaat), kan bijdragen aan het onderwijs op de democratische basisschool De Vallei. Die zoektocht, vervat in de Valleiserie op hetkind, publiceert hij ook op zijn eigen blog. Jacob Jan is vader van vier kinderen.

Eerdere afleveringen in deze serie vind je via Jacob Jans profiel op hetkind (rechts) of via zijn blog.

Jacob Jan leert #10 oud en nieuw 04

 

 

Jacob Jan leert #10 oud en nieuw 01

Jacob Jan leert #10 oud en nieuw 02

Jacob Jan leert #10 oud en nieuw 03

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie