twitter

Moeilijke vragen voor de docent: ‘Hij heeft zichzelf die vragen nooit gesteld. Het antwoord is hem nooit geleerd.’ door @FransDroog hetkind.org/2018/01/19/moe…

Ongeveer 4 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter Web Client

facebook
‘Taal én kunst maakt van leren weer onderzoeken en van kinderen weer ontdekkers’

16 februari 2015

Hanne Peters

Geplaatst in: Partnerschap, Legitimering

Eenmaal voor zichzelf begonnen, kon Hanne Peters de vragen die eerder in haar achterhoofd lagen, hardop stellen. Hoe kunnen we leerkrachten nog meer ondersteunen in hun opdracht? Hoe leren wij het kind zelf verantwoordelijk te zijn voor zijn leerproces? Zij ziet dat taal en kunst leiden naar nieuwsgierigheid, naar mini-onderzoekers in de dop. Onderwijsadviseuse Peters werkt zelf met de methode Visual Thinking Strategies (VTS), de basis voor een brede taalontwikkeling en een veelzijdig perspectief. VTS  warms children up to be critical thinkers.’  Kijk naar de video en lees meer.

Een introductie in de methode Visual Thinking Strategies (VTS) is te zien in onderstaand filmpje

Hanne Peters over haar eigen invullingen:

Sinds een tijdje mag ik zelf kiezen wat ik belangrijk vind om bij te dragen in het onderwijs. Mensen schrikken als ik vertel dat ik geen vaste baan meer heb. Daar werkte ik toch met veel plezier? Zeker. Samenwerken met collega’s en ergens voor gaan in een team voelt goed en is zeer motiverend. Toch is het anders dan de vrijheid hebben om open aan de slag te gaan met de ideeën in je hoofd, zonder daarbij restricties te hebben van een werkgever.

Na ongeveer 20 jaar werkzaam te zijn geweest voor werkgevers in het onderwijs heb ik zo veel gezien en gehoord, zoveel mooie ervaringen opgedaan, zoveel vragen gesteld…

Hoe kunnen we meer goede dingen doen voor onze kinderen?

Dat is de hoofdvraag waar ik al lang druk mee bezig ben in mijn hoofd. Het is super om deze eerste maanden van het jaar met mensen van gedachten te mogen wisselen die ook vele jaren ervaring hebben en die met veel energie en wilskracht bezig zijn om anderen gelukkig te maken.

Waarom zijn er dan zoveel leerkrachten niet gelukkig in hun vak?
Waarom zie ik dan op zoveel scholen directeuren rondlopen met de handen in het haar?
Waarom worden er dan nog meer afspraken en beperkingen opgelegd van ‘bovenaf’?

Ook ik was een van die leidinggevenden van een school waarin we wel verder wilden, maar we een visie hadden die nog (te) ver weg lag van de werkelijkheid en niet de juiste motivatie bleek. Iedereen wil wel. Zoveel enthousiasme bij lezingen en voordrachten. Zoals bij de avonden over Pedagogische Tact, met Marcel van Herpen. Of bij de bijeenkomsten n.a.v. het boek van Pasi Sahlberg, Finnish Lessons. Of voor de artikelen en boeken van Margret Wheatly en Peter Senge. Steeds meer mensen komen vol ideeën en met nieuwe vragen terug. Wat een inspiratie!

Visual Thinking Strategies

Sinds 2013 geniet ik van de onderwijsmethode Visual Thinking Strategies. Een methode waarbij visuele kunstvormen worden besproken ten einde het kritisch denken en taalgebruik te stimuleren. Het heeft mij veel gebracht. Het heeft me gevormd tot de persoon die ik nu ben.

Ik zit vol eigen beelden, energie en wilskracht om een steentje bij te dragen aan de vorming van anderen in het onderwijs. Het bewustzijn dat we het niet zonder elkaar kunnen, was er al lang. De vraag hoe, wie, wat en waar blijft voortdurend aanwezig. Voor mij ligt de sleutel bij de leerkracht. Hij of zij komt veel minder op deze fantastische bijeenkomsten dan ik eigenlijk zou willen. Het blijkt in Nederland voorlopig organisatorisch en economisch ondoenlijk om leerkrachten meer ruimte te geven tot zelfontwikkeling. Het onderwijs zal een behoorlijk gedaantewisseling moeten ondergaan om dit mogelijk te maken.

Betekent dat, zoals in Finland, dat alle leerkrachten academisch opgeleid zouden moeten zijn?

Dat is een beeld wat de komende 20 jaar nog zeker niet aan de orde is. Gaan we hier op wachten? Wat mij betreft niet. Antwoorden vinden op realistische vragen is ook aan de slag gaan met de realistische situatie. Dus ben ik op zoek gegaan naar wegen om dit mogelijk te maken.

Wat is er mogelijk om een leerkracht krachtig te maken in zijn zelfvertrouwen, zodat hij het anders kan doen dan wat hij altijd gedaan heeft?

Voor mij ligt het antwoord in houvast bieden in nieuwe situaties. Ik heb veel respect voor de leerkracht die voelt hoe groot zijn verantwoordelijkheid is. De leerkracht die in 10 maanden tijd zijn groep helpt zich te ontwikkelen tot persoonlijkheden die zich staande kunnen houden in een maatschappij. Ga er maar aan staan!

Gedegen taalontwikkeling

Wat kan een leerkracht dan helpen om niet in goed of fout te denken?
Hoe kan een kind ontdekken dat het antwoord geven op vragen niet de taak is van de leerkracht, maar van het kind zelf?

De basis ligt bij een gedegen taalontwikkeling op het niveau van waarnemen, verbeelden, conceptualiseren en expliciteren van je eigen visie op problemen. Of deze nou groot zijn, concreet of “iets minder” concreet.

Is nieuwsgierig zijn ook een vorm van taalontwikkeling?

Nieuwsgierig zijn is alleen mogelijk als de taalontwikkeling je voldoende ruimte geeft om hier vorm aan te geven. Nieuwsgierig zijn kun je alleen in relatie tot anderen, die door middel van hun taalontwikkeling perspectieven van anderen kunnen waarnemen en conceptualiseren.

De ontwikkelingen in de cultuureducatie geven ook aan dat dit nu de focus wordt voor de komende jaren. Gelukkig krijgen we de kans om weer met kunst aan de slag te gaan. Om zo leerkrachten vaardigheden te bieden die nodig zijn om de maatschappelijke veranderingen te volgen. Zo krijgen we de kans om van iedere leerkracht een ontwikkelaar te maken. Voor onze kinderen.

Een ontwikkelaar die van onderzoekers ontdekkers maakt, die van zoekers vinders maakt.

Hanne Peters
Constructive Learning
www.constructivelearning.nl

 

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie