profiel

Carolien Munters


Carolien Munters
Bekijk mijn profiel

twitter

‘Papa, weet je dat je boosheid ook kunt opsparen zodat je die later en op een andere plek weer kwijt kunt raken?’ hetkind.org/2018/01/21/pap…

Ongeveer 21 minuten geleden op hetkind's Twitter via Twitter Web Client

facebook
Een korte gedachte, op een stil moment: ‘Ben je gelukkig?’

21 februari 2015

Carolien Munters

Geplaatst in: Partnerschap,

Caroline Munters is moeder, remedial teacher en kindercoach. Ze deelt tweewekelijks een verhaaltje, op zaterdagochtend. Een korte gedachte, op een stil moment.

gelukkiggg1Ben je gelukkig? Het wordt je nooit gevraagd. Ik vraag het wel eens aan mezelf, en ik antwoord altijd met een twijfelend ‘ja’. Twijfelend, omdat ik zoek naar dingen die er een ‘nee’ van zouden kunnen maken. Die zijn er natuurlijk, maar wegen nooit genoeg om er een ‘nee’ van te maken. Als ik ooit dacht aan een ‘nee’ op deze vraag, vroeg ik me meteen af: waarom dan niet en wat ga ik daaraan doen? En wanneer ik er niets aan kon doen: ‘dan is het zo. Jammer, maar helaas’.

Meteen voel ik me dan enigszins schuldig, omdat ik nooit voor grote uitdagingen heb gestaan. Jij hebt makkelijk praten, hoor ik je denken. En daar heb je groot gelijk in.

Een ander woord voor gelukkig, vind ik tevreden. Ik vraag kinderen regelmatig naar hoe tevreden ze zijn. Ze mogen dan een cijfer geven tussen 0 en 10, waarbij 0 staat voor totaal ontevreden en 10 voor ontzettend tevreden. ALLE kinderen die ik deze vraag heb gesteld, begrepen wat het woord ‘tevreden’ inhield. Alsof kinderen van oorsprong ‘tevreden’ zijn. Wanneer ze een 3 geven, reageer ik (geheel als verrassing voor de aanwezige ouder) opgewekt: Wauw! Waar ben je allemaal tevreden over?

Ik weet dat ik te maken heb met een kritisch kind en vraag naar alle positieve dingen in zijn leven, wat het een 3 maakt. Vervolgens vraag ik wanneer die 3 een puntje hoger zou zijn, wat het kind daarvoor nodig heeft. Kinderen noemen dan hun eigen doelen, zoals: ‘als ik iets beter kon rekenen’ of: ‘als ik meer vriendjes zou hebben’, maar soms ook: ‘als opa weer leefde…’ Enigszins verbaasd door dit vreemde doel, vraag ik: zou opa weer kunnen leven denk jij? ‘…Zucht…nee’. ‘Dus zou het fijn zijn als je beter wist hoe je ermee om kon gaan dat opa niet meer leefde?’ En dan zie je ineens een glimlach, want er is heus licht in de tunnel.

Door kinderen op deze manier te ‘begeleiden’ naar volwassenheid, geef je hen vertrouwen in de wereld en het leven. Nadenken over de fijne dingen en haalbare doelen stellen voor de toekomst. Dat doe je het beste door zelf zo positief mogelijk in het leven te staan. Dan gaat het als vanzelf. Zorg ervoor dat jij gelukkig (of tevreden!) bent, dan zijn jouw kinderen dat ook.

Carolien Munters is remedial teacher in het Brabantse Giessen. Dit is haar website. Voor een hulpvraag in onderwijs, opvoeding of ontwikkeling.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie