profiel

Gabrielle Taus


gabrielletaus
Bekijk mijn profiel

twitter

Over zelfregulatie: ‘Ga niet af op de gesprekstechnieken die we in het onderwijs kennen, maar laat het kind aan het hetkind.org/?p=64512

Ongeveer 6 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Carol Dweck over de kracht van de woorden ‘nog niet’

7 juni 2015

gabrielletaus

‘Ik ben niet goed in wiskunde’ versus ‘Ik ben nog niet goed in wiskunde.’ Deze (innerlijke) uitspraak lijkt haast hetzelfde, op het woordje ‘nog’ na, maar heeft grote gevolgen voor het leren. Als je ergens niet goed in bent, leg je jezelf vast en zal je niet geneigd zijn je best te doen het nog te proberen. Als je iets nog niet kan, is het een kwestie van meer oefenen en je best doen. Dat is het verschil tussen de twee mindsets die Carol Dweck onderscheidt. Naar dit subtiele verschil in woordgebruik doet Dweck nu onderzoek, wat ze in onderstaand filmpje toelicht. ‘I have fallen in love with a new word…’

Carol Dwecks theorie stelt in een notendop dat wie een ‘fixed’ mindset heeft, gelooft dat dingen statisch zijn. Capaciteiten zoals intelligentie zijn door de ogen van zo’n persoon vastliggend en onveranderbaar. Een op ‘growth’ gerichte mindset daarentegen betekent dat je gelooft dat dingen veranderbaar zijn en je door hard werken invloed kan hebben op de uitkomst. Het komt erop neer dat het grote gevolgen heeft voor het leren. Het goede nieuws is echter dat de mindsets te veranderen zijn, zoals uitgelegd wordt in het tweede filmpje hieronder.

In onderstaand filmpje van gelukkigHBkids wordt toegelicht wat het verschil is tussen een fixed en growth mindset.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie