profiel

Xandra van Hooff


Xandra van Hooff
Bekijk mijn profiel

twitter

‘Pedagogische tact vraagt van leraar om de fundamentele keuze te maken jezelf als instrument te zien en jezelf te w hetkind.org/?p=54402

Ongeveer 4 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Broer over vierjarig zusje: ‘Ze is niet lui, ze wil aandacht. En dat is héél wat anders’

22 december 2015

Xandra van Hooff

Geplaatst in: Partnerschap, Opvoeding,

Xandra van Hooff heeft op een dag twee tienminuten-gesprekken, over haar zoon en over haar dochter. Het lijstje met wat haar dochter nog níet kan, is veel langer dan wat ze thuis laat zien. Een zucht ontschiet Xandra. Thuisgekomen herhaalt ze het gesprek wat ze met de leerkracht had tegen haar moeder. Zij knikt instemmend. Kijkt liefdevol naar haar kleindochter en zegt: ‘Ja, jij bent soms ook gewoon een beetje lui hè?’ 

tien‘Twee tienminuten-gesprekken op één dag. Over onze twee kinderen, die mij thuis meer dan in de klas laten zien dat ze zoveel meer kunnen. Als leraar is dat wellicht niet veel, enkele tienminuten-gesprekken op een dag. Als ouder gaan ze me echter niet in de koude kleren zitten.’

‘De meester van onze oudste zoon ziet gelukkig dat hij meer kan. Bij hem hebben we een constructief gesprek over ‘op welke manier we hem het beste kunnen motiveren’. Bij mijn dochter is het een ander verhaal.’

‘Ons dametje, net vier jaar geworden, vindt het heerlijk om nog af en toe geholpen te worden. Hulp bij aankleden, eten of naar de wc gaan. Voor ons een vanzelfsprekende zaak dat we hier al ruim een jaar niet meer aan meedoen. Maar soms, als ze bijvoorbeeld bij opa en oma is, geniet ze van de extra aandacht die ze krijgt als ze vraagt om deze hulp.’

‘Bij haar intake op school gaf ik natuurlijk aan wat ze allemaal kon. Ik val dan ook steil achterover als ik tijdens haar tienminuten-gesprek, na ruim zes weken op school, een lijst onder ogen krijg met alles wat mijn dochter in hun ogen nog nÍet kan. Ik zucht, hij ontschiet me. Het verschil tussen kunnen en doen is enorm….’

‘Thuisgekomen herhaal ik het gesprek wat ik met de leerkracht had tegen mijn moeder. Zij knikt instemmend. Kijkt liefdevol naar haar kleindochter en zegt: ‘Ja, jij bent soms ook gewoon een beetje lui hè?’ Nog voordat ik kan reageren, corrigeert  mijn zoon haar al: ‘Nee hoor oma, ze is helemaal niet lui. Ze wil gewoon af en toe extra aandacht.’ Er snel aan toevoegend: ‘En dat is iets héél anders’. Mijn hart vult zich met trots.’

De kracht van Xandra van Hooff ligt in het leggen van verbanden tussen mensen, relaties en systemen. Op haar website www.xandravanhooff.nl staat meer te lezen. 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie