profiel

Mascha Groenman


Mascha Groenman
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 5: Ik alleen in de klas hetkind.org/?p=59545

Ongeveer 9 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
De koene ridders uit groep 3

16 februari 2016

Mascha Groenman

Geplaatst in: Verantwoordelijkheid,

Net als leerkracht Mascha Groenman met haar groep 3 in de hal een theater wil gaan bouwen, hoort ze twee meiden uit groep 8 roepen dat er een spin in de boekenkast zit. Misschien wel een vogelspin! Mascha hoort het aan, maar besluit even rustig af te wachten wat er zal gebeuren. De meiden dringen aan, maar gelukkig zitten er dan in groep 3 koene ridders die dit klusje wel even zullen klaren. Ofwel: hoe door even niet te handelen zich zomaar een prachtige oplossing kan aandienen!

spider-st-cergueMet groep 3 sta ik in de hal van de school. We hebben een plan: er moet een theater worden gebouwd van stoelen, met nummers er op, er moet een kassa komen en een kapstok. En een lijst waarop je kunt schrijven wanneer je gaat optreden en wat je dan gaat doen.

Maar middenin het maken van plannen, word ik geroepen: ‘Juf Mascha, er zit een spin in de boekenkast!’ Ik kijk omhoog en zie bovenaan de trap twee angstig kijkende meisjes uit groep 8 staan. Ze kijken me verwachtingsvol aan. ‘Hij is harig. Het lijkt wel een beetje een vogelspin!’ Ik kijk terug. ‘Een vogelspin?’ herhaal ik. Ik houd niet zo van spinnen en ik heb niet zoveel zin om met heel groep 3 achter me aan de trap te beklimmen om twee dames van een harige soort vogelspin te verlossen. Ik besluit dus even af te wachten.

Omdat ik nog niet toegeef, vertellen ze me erbij dat hij ook nog heel groot is. En, oh ja: ‘Hij heeft haar, of hadden we dat al gezegd?’ En dan staan plots de heren van groep 3 op. Vandaag is een van hen gekleed in een heus legerpak met een pet op. Hij besluit: ‘Ik kijk wel even, juf!’ Twee dappere mede-groepdrieërs lopen mee naar boven om als echte koene ridders de dames te verlossen van het kwaad.

Na een paar minuten komen ze de trap weer af met een klein soort sprinkhaan in de legerpet. De dames laten zich niet meer zien en de rest van groep 3 werpt zich op om de sprinkhaan te verlossen uit de legerpet. Met z’n allen moedigen ze de sprinkhaan aan zo ver mogelijk te springen: weg van de boekenkast.

Daarna kunnen we verder werken in het theater. Wat een drukke dag vandaag.

Mascha Groenman is leerkracht op een basisschool in Bergen en moeder van twee kinderen, waarvan de oudste PDD-NOS en dyslexie heeft en de jongste hoog-/meerbegaafd is. Dit is haar eigen blog.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie