profiel

Frank Kuhlmann


Frank Kuhlmann
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
‘De doorgeefdroom, iedereen krijgt hem een keer’

26 februari 2016

Frank Kuhlmann

Frank Kuhlmann – leraar in Zwolle – start de week met een kringgesprek. Verhalen worden verteld, dromen worden gedeeld. Maar plots is er ook een nachtmerrie. Herkenbaar voor een paar andere kinderen en dat lucht al een beetje op. Kuhlmann krijgt een ingeving om van de nachtmerrie een droom te maken.

sunny-summer-catcher-feathers‘Wat is er, heb je slecht geslapen? Heb je gedroomd?’

‘Ja.’

Was het een nachtmerrie?

‘Ja.’

Tijdens de maandagochtendkring komt het gesprek op nachtmerries. Ik vermoed dat er iets dwars zit. Ik geef hem de spreekbeurt. Hij vertelt over een nachtmerrie. Mooi. Het betreft hier de nachtmerrie waarbij je valt en tijdens de val wakker wordt. Herkenbaar voor mij en velen.

De nachtmerrie heeft indruk gemaakt. Dat kun je zien en voelen. Om de druk er af te halen besluit ik te delen.

‘Wie herkent deze droom?’ (wetende dat dit een veel voorkomende droom is) Een woud van vingers gaat omhoog. Er lijkt een ontspanning te ontstaan door het aantal lotgenoten. In een opwelling besluit ik deze droom een naam te geven.  Ik zeg‘Het is de ‘doorgeefdroom’. Iedereen krijgt hem een keer.’

Waarop een kind reageert met: ‘Ja, ik heb hem doorgegeven.’ Het lijkt alsof de nachtmerrie verandert in een droom.

Wat is dromen in de groep toch heerlijk.

‘Mijn doel is om het kleine de aandacht geven’, vertelt Frank Kuhlmann over de intentie van zijn bijdrage. Als vader, met als hobby onderwijs en de pedagogiek.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie