profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

Geert Bors


Geert Bors
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 6: Nee heb je hetkind.org/?p=59547

Ongeveer een uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Het vierde magazine staat in het teken van ‘Grenzen in onderwijs en opvoeding’. Nu te bestellen!

26 april 2016

Annonay Andersson

Grenzen zijn binnen onderwijs en opvoeding een klassiek thema. Maar waar enerzijds een roep is om meer en hardere grenzen, voelen we anderzijds ook een verlegenheid bij het stellen van die grenzen. Waar komt dat ongemak vandaan en hoe gaan we ermee om? Het vierde magazine van hetkind draagt het thema GRENZEN. Het magazine is te bestellen via deze link.

cover magazine nr 4 (mei 2016) v11Het magazine van hetkind is een halfjaarlijkse uitgave. Het themanummer ‘Grenzen’ is de vierde in de reeks, na Passend Onderwijs– Niemand buitengesloten (najaar 2014) en Ik wens je de wereld – mens, maatschappij en onderwijs (voorjaar 2015) en Vertrouwen, in onderwijs en opvoeding (najaar 2015). Het fraai vormgegeven blad wordt door scholen – schoolleiders en docenten – maar ook door ouders  en andere betrokkenen steeds nadrukkelijker gebruikt wordt om het gesprek over goed onderwijs te verdiepen. Het biedt inspiratie en legitimatie. We vragen om minimaal vijf exemplaren af te nemen, juist om ook de verbinding te leggen met collega’s of andere mensen in uw onderwijs- of opvoedkring. De prijs (20 euro per 10 exemplaren) hebben we bewust heel laag gehouden.

‘Grenzen’ tref je in vele vormen in dit vierde magazine – andermaal zeer fraai vormgegeven door De Ruimte Ontwerpers – aan. Niet zozeer benaderd als ‘wij moeten meer grenzen stellen’, maar als een ontdekkingsreis langs onze fysieke, morele en maatschappelijke grenzen. Hoogleraar maatschappelijke opvoedingsvraagstukken Micha de Winter opent het blad en beantwoordt zeven vragen over opvoeding anno 2016, thuis, in het onderwijs, maar ook als gedeelde taak als samenleving.Gert Biesta en Luc Stevens zochten elkaars grenzen op. We bezien de rol van ouders in school. Docenten Pedagogische Tact beschreven een ervaring, waarin hun eigen grenzen uit het zicht raakten. En we bezochten de snel uitdijende Utrechtse Internationale Schakelklassen, waar – als gevolg van de vluchtelingenstroom – allerlei grenzen zich opdringen.

In mijn speech voor de kerstvakantie heb ik het team een persoonlijk verhaal vertelt over vertrouwen. Vertrouwen – het thema van het vorige nummer – is één van de kernwaarden van Laterna Magica. We willen bij Laterna Magica kinderen leren omgaan met onzekerheden. Zodat zijn zich zeker voelen in een snel veranderende wereld. Vertrouwen is daarbij een sleutel: vertrouwen in jezelf, in de ander en het andere. Vertrouwen geef je als je gelooft in iemand, in ’t talent, in ’t goede en zijn/haar bereidheid dit te delen. Ook als het er nog niet is. Vanuit de wetenschap dat vertrouwen eenvoudigweg effectiever is dan het alternatief.  Kijken hoe kinderen zouden kunnen worden, vertrouwende op het potentieel en de belofte van ieder mens. Vertrouwen ‘verplicht’- de ander verwacht van jou dat je je ontwikkelt om aan de andere en de wereld dienstbaar te zijn. Vertrouwen is een groeibevorderende factor. Het themanummer Vertrouwen heb ik destijds uitgedeeld als ‘voorschot’ op 2016. De verhalen in het themanummer hebben geleid tot onderling gesprek en verdieping. Dank daarvoor.  Annette van Valkengoed, directeur Laterna Magica Amsterdam.

Het is mijn manier om zonder dwang toch heel duidelijk te laten zien waar ik voor sta. Lekker uitdelen dus, want dat gaat als ‘invaller’ wel lukken. 😉 Arthur Krijgsman (Meester Arthur).

Bestelinformatie

  • Het magazine is in veelvoud (per 5 of 10 exemplaren) te bestellen. Voor vijf nummers betaalt u 12,50 euro, voor tien nummers 20 euro, exclusief verzendkosten). Een veelvoud – voor uw school of organisatie – is ook mogelijk. KLIK op deze LINK.
  • U kunt nu bestellen! Bestellingen worden vanaf 10 mei snel verwerkt. Dat betekent dat u de exemplaren daags erna in huis kunt hebben.
  • Voor heel grote aantallen kunt u ook terecht bij NIVOZ, initiatiefnemer van hetkind.org , via info@nivoz.nl
  • Een gratis exemplaar is er voor alle bezoekers van de Onderwijsavonden in Driebergen, te beginnen op 15 juni 2016 bij Joop Berding/Wouter Pols  (zie www.hetkind.org) en bij trajecten en lezingen van het NIVOZ.

Eerdere reacties, op eerdere nummers:

Nummer 2 van Magazine @hetkind in de bus: ‘Ik wens je de wereld’. Mooie inhoud en fantastische fotografie! Gert Biesta:
Wat een fijn tijdschrift! Geniet er al een paar dagen van. Het Educatie Bureau
Kreeg een werkelijk prachtig magazine thuisgestuurd van @hetkind. Geweldige artikelen, enorme aanrader. Lezen! Claire Boonstra
Prachtig magazine over ‘t mooiste vak dat er is! Suzan Baldinger
Magazine @hetkind verder verspreid: topcollega, iemand die ik minder ken en eentje voor de perskamer. Levert hopelijk gesprek op! Arjan Moree
Onze leraren ontvangen deze week allemaal het magazine van @hetkind. Een aanmoediging om de goede dingen te doen. De Bonckert
Prachtig interview ‘Hier kan ik het verschil maken’. Onderwijs (en veel meer dan dat) op Rotterdam Zuid. Hanna Drenth
Es ist das Beste, was ich bisher zum Thema ‘Erziehungund Unterricht’ in einer Zeitschrift gelesen habe. Beate Letschert

Themanummer ‘Grenzen’:

  • 64 pagina’s, full colour
  • oplage: 6000 stuks
  • 17 gloednieuwe artikelen, vaak met meerdere blogs of interviews.
  • Sfeervolle beeld- en fotoreportages
  • Met medewerking van:  Micha de Winter, Gert Biesta, Luc Stevens, Ellen Emonds, Tanja Jadnanansing, Simon Verwer, Femke Cools, Anniek Verhagen, Sarina Hoogendam, Beate Letschert, Marlies Bras, Natasja de Kroon, Jasja van den Brink, Kim van Haeften, Jacob Jan Voerman,  Arie de Bruin, Helma Brouwers, Douwe Brouwer, Liesbeth Brummelman, Grietje Dijkstra, Xandra van Hooff, Gérard Zeegers, Marja Klaver, Bruno Derbaix, Daan Faasen, Riël van Gastel, Suzanne Niemeijer, Gijs Verbeek, Hartger Wassink, Martijn Galjé en Anne van Hees. Beeldverhalen, onder meer van Carel van Hees, Caroline Schreuder, Stijn Rompa en Philippe McIntyre.
  • Vormgeving: Mark Schalken, Albert Hennipman van De Ruimte Ontwerpers. Illustraties: Saskia Janssen, Drukkerij: Veenman.

Platform HetKind

Het platform hetkind biedt inspiratie, legitimatie en verbinding op weg naar een goede onderwijs- en opvoedpraktijk. Inmiddels heeft hetkind online meer dan 25.000 volgers, van wie een behoorlijk aantal ook zelf artikelen en columns schrijven en delen via hetkind.org en elkaar onder meer treft op Onderwijsavonden in Driebergen en/of op conferenties , symposia door heel Nederland.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie