profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 3: Down to Earth! hetkind.org/?p=59463

Ongeveer 16 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Oproep: Wat is jouw eigen verhaal bij burgerschapsvorming, in jouw les- of opvoedpraktijk?

3 mei 2016

robvanderpoel

Geplaatst in:

Via politiek en via andere kanalen wordt het begrip burgerschapsvorming en de urgentie ervan – ook voor onderwijs – steeds nadrukkelijker onder de aandacht gebracht. Maar waarover hebben we het dan? En waarover heb jíj het als leraar, als schoolleider of docent dan? Ben jij eigenaar van een dergelijke (pedagogische) opdracht?

Mleer_still_04We zijn benieuwd naar die praktijkverhalen, of momenten waarin (goed) burgerschap of burgerschapsvorming zichtbaar voor jou wordt (of kan worden). En wat zie je jezelf dan doen? Waarschijnlijk heb jij je eigen beelden en verhalen erbij.  Heb je zo’n verhaal/moment, stuur die dan naar redactie@hetkind.org

De VPRO-documentaire Maatschappijleer (op 16 mei op NPO2/20.55 uur) uitgezonden, maar zie trailer onder) biedt mogelijk inspiratie.

De overheid roept scholen op aandacht te besteden aan ‘beter burgerschap’, maar hoe doe je dat?  Een documentaire over het eerste half jaar van Daan als docent maatschappijleer op de middelbare school. Hij ontdekt door schade en schande hoe ver de theorie en praktijk van het lesgeven uit elkaar liggen. Daan volgt de eerstegraads opleiding Maatschappijleer aan de universiteit en begint in augustus 2015 vol goede moed aan zijn carrière als docent op een middelbare school in Tilburg. Zijn ideaal: een inspirerend docent zijn en de leerlingen afleveren als zelfstandige burgers met verantwoordelijkheidszin. Maar naarmate het eerste semester vordert, blijkt de realiteit weerbarstig. Lukt het Daan om zijn eigen stijl van lesgeven te vinden, en tegelijk ook om de leerlingen echt te bereiken?

Hieraan zitten tien schooldebatten vast over burgerschapsvorming die in de maand mei/juni worden gehouden en leiden naar een slotdebat in De Balie, op 15 juni.

 

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie