profiel

Geert Bors


Geert Bors
Bekijk mijn profiel

twitter

Projectwerk en ateliers: toneel, voeldozen met poep, en een paardje in de kring hetkind.org/?p=63556

Ongeveer 11 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Voorleesproject: Sterke leraren opleiden? Stuur ze naar een kansarm gezin.

3 juni 2016

Geert Bors

In Brussel leeft 41% van de kinderen onder de armoedegrens, schrijft Michel Van Laere op het Vlaamse klasse.be. Een enorme uitdaging voor het onderwijs. Hij bezocht een Brussels project dat leraren-in-opleiding naar kansarme gezinnen stuurt om er te gaan voorlezen. En dat werkt: de achterstand van kinderen uit laaggeletterde gezinnen neemt af en vooroordelen smelten weg. Een lio zegt: ‘Ik leer verder te kijken dan wat ik zelf ken.’

Brussel voorleesproject“Thuis bij kansarme ouders gaan voorlezen is een van de manieren om onze studenten voor te bereiden op een heel diverse klasgroep”, zegt Jaantje Verbruggen, docent en coördinator van ‘Boekenbende aan Huis’, een voorleesproject van Odisee Brussel in samenwerking met de VGC en de bibliotheek van Jette. Iedereen wint: de student verbreedt zijn kijk en het kind en zijn gezin gaan vooruit.”

Jaantje Verbruggen: “Brusselse scholen ‘selecteren’ kinderen en onze studenten gaan er voorlezen. Kansarm en taalarm gaan vaak hand in hand. Uit onderzoek blijkt dat ouders met een lagere SES minder vaak voorlezen en over persoonlijke ervaringen praten. In Nederland bleek dat allochtone kleuters op het einde van de kleuterklas gemiddeld een taalachterstand hebben van 2 jaar. Voorlezen aan huis probeert iets in gang te zetten.”

Lien Crabeels, derdejaars student kleuteronderwijzer: “Het was even schrikken toen ik thuis bij Lilith (4) ging voorlezen. De huisgevel, die voordeur, het opgehoopte vuil in de gang. Ik dacht: ‘Help, waar kom ik terecht’? Maar als je iets later in een veel te klein appartement de warmte voelt waarmee het Armeense gezinnetje je omringt, dan weet je dat het hier wel goed zit. Het is niet omdat een kind in armoede leeft dat er ook emotionele armoede is.”

Jaantje Verbruggen: “Onze studenten ontsnappen niet aan de klassieke vooroordelen over armoede. Dat bewijzen uitspraken als: ‘Die ouders willen precies niet uit de armoede geraken, die willen geen moeite doen’. Of ze vinden het normaler dat een kind in armoede niet ‘mee’ kan op school. Een pijnlijke en spijtige vaststelling is dat ze die vooroordelen vaak ook horen van leraren in hun stagescholen. Het voorleesproject helpt studenten genuanceerder te kijken.” Lees verder…

Michel Van Laere, op http://www.klasse.be

Klasse is een multimediaal communicatieplatform dat onderwijsprofessionals, ouders en leerlingen versterkt en verbindt. Daarvoor gebruikt Klasse online kanalen, een magazine, acties en campagnes.

Deze tekst kwam tot stand binnen het project Kleine Kinderen Grote Kansen. Het project wil bijdragen om kinderarmoede en sociale ongelijkheid in Vlaanderen te doorbreken en is een samenwerking van de lerarenopleidingen, de begeleidingsdiensten, het Steunpount Diversiteit en Leren, de Koning Boudewijnstichting, het Departement Onderwijs en Vorming en Klasse. Meer info op www.grotekansen.be

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie