profiel

Esther Pelgrom


Esther Pelgrom
Bekijk mijn profiel

twitter

Professionaliteit van de leraar onder druk (maar héél veel gaat gewoon goed!) hetkind.org/?p=64531

Ongeveer 11 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Vraag: Poets jij ook elke dag je hersenen?

25 augustus 2016

Esther Pelgrom

Geplaatst in: Verantwoordelijkheid,

Poets jij elke dag je tanden? Wat een rare titel voor een blog. Hoezo poets ik elke dag m’n tanden? Natuurlijk doe ik dat. Waarschijnlijk denk je daar niet eens zo over na, dit hoort gewoon elke dag bij je persoonlijke verzorging. Heerlijk, een frisse mond! Maar, poets je ook elke dag je hersenen? Deze column verscheen eerder op montessori-net.

tandenpoetsenPoets jij ook elke dag je hersenen? Hé, deze vraag roept vast iets anders op. Hersenen poetsen? Even kietelen, krabbelen, in beweging krijgen. Even echt nadenken, niet op de automatische piloot.

Als je echt nadenkt is er veel activiteit in je hersenen. Op allerlei plekken is er beweging zichtbaar, sport in je hoofd.  Van sporten word je moe van, je krijgt er een voldaan gevoel van en het geeft energie. Dit is dus een pleidooi voor leren, een pleidooi om je kennis te blijven opfrissen.

Maar ja, je bent al zo druk. Nu ook nog denken, leren, dat vraagt te veel. Denk je misschien. Ik ga weer even terug naar het tandenpoetsen. Wat doe je met ontstoken tandvlees? Je gaat juist poetsen. Ja, dat is zeer zeker pijnlijk. Je tandvlees geneest echter wel sneller. Zo ook met drukte en vermoeidheid. Door nieuwe dingen te leren krijg je juist weer energie. Je laat je inspireren.

Het kan toch niet zo zijn, dat in een school waar alles draait om leren, wij nieuwe kennis niet opzoeken. Dat we het aanbod van een cursus of een inspirerende studiedag aan ons voorbij laten gaan. We verwachten dat onze kinderen leren en zelf…..

Hersenen poetsen: gewoon als onderdeel van je dagelijkse persoonlijke verzorging. Heerlijk een fris hoofd.

Esther Pelgrom is al meer dan 20 betrokken bij het Montessori-onderwijs en werkt sinds 2009 als docente op een Hogeschool. 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie