profiel

Ellen Emonds


Ellen Emonds
Bekijk mijn profiel

Joyce van den Bogaard


Joyce van den Bogaard
Bekijk mijn profiel

twitter

Moderne didactiek: alternatieven voor frontaal lesgeven hetkind.org/?p=64313

Gisteren op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Een vluchtelingetje in de klas: ‘Ik hoef niet naar vrouwen te luisteren’

5 januari 2017

Ellen Emonds

Voel ik mij verbonden met een ander mens? Een mens die gevlucht is voor oorlog? Kinderen geven ons soms het goede voorbeeld. Lerares Ellen Emonds vertelt in deze video van “Inspirerende Hutspot” het ontroerende verhaal van een jongen uit een streng Islamitisch gezin die gevlucht is en in haar klas terecht is gekomen. Zijn broer en zus zijn omgekomen in het land van herkomst, en het aanpassen in Nederland valt niet mee.

In de video vertelt Ellen hoe gelukkig ze wordt als ze ziet hoe de kinderen in haar klas deze jongen, die naar eigen zeggen zelfs niet naast een meisje mag zitten of naar vrouwen hoeft te luisteren, proberen te troosten en helpen. Bijvoorbeeld als hij tijdens de ramadan per ongeluk een verjaardagstraktatie opeet en vervolgens boos is op zichzelf omdat hij daardoor geen goede zoon en goede moslim zou zijn. Zowel zijn leerkracht als de kinderen in de klas zijn er op dat moment voor hem, zonder oordelen. Daarin toont zich volgens Ellen de verbondenheid van mens tot mens, hoe je de ander zijn vrijheid geeft door jouw gedrag aan te passen, elkaar bemoedigen en nabij zijn. Een mooi bewijs daarvan is bijvoorbeeld de opmerking van deze jongen later in het schooljaar, dat ‘zelfs de meisjes zijn vrienden zijn geworden’.

Deze video is gemaakt door Inspirerende Hutspot, het filmbedrijf dat de wereld mooier wil maken.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie