profiel

Aat Sliedrecht


Aat Sliedrecht
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 6: Nee heb je hetkind.org/?p=59547

Ongeveer een uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Alphabet daagt uit: aftrap van debatreeks in Onderwijsstad Groningen

26 september 2014

Aat Sliedrecht

Geplaatst in:

De organisatie van de Nationale Onderwijsweek heeft de documentaire Alphabet uitgekozen als dé onderwijsfilm van het jaar 2014. In Alphabet stellen niet de minste denkers, onderzoekers, experts en betrokkenen in zowel de westerse als de Chinese samenleving, grote en klemmende vragen bij een onderwijssysteem waar grote nadruk ligt op meetbare output en competitie. De documentaire daagt uit, om het debat over de toekomst van het onderwijs met kracht en urgentie aan te gaan! In Groningen – na Breda en Almere deze keer Onderwijsstad van het jaar – is op woensdagavond 1 oktober zo’n debat, wellicht de aftrap van een langere reeks. 

m_alphabet_affiche-70x100angAlphabet is een essayistische documentaire. Een ode aan de menselijke verbeelding en gave tot zelfstandig denken, in de vorm van een aanklacht tegen hiërarchisch, op competitie en kwantificeerbare resultaten gericht onderwijs. De film neemt de stelling van onderwijsexpert Sir Ken Robinson als uitgangspunt: ‘We beschikken over de buitengewone kracht van de verbeelding, maar dit talent vernietigen we systematisch in onze kinderen én in onszelf’. En dit gebeurt in talloze landen overal ter wereld, van China tot Frankrijk.

Het vertrouwde systeem – het ‘alfabet’ waarmee we zijn opgevoed, gesocialiseerd, onderwezen en gevormd – voldoet simpelweg niet meer. We moeten op zoek naar een alternatief.

Debat

Een debatreeks langs meer plekken in het land wordt afgetrapt op woensdagavond 1 oktober in het Groninger Forum. De inloop is er vanaf 19.00 uur. De aanvang van het debat 19.30 uur. Thema: Bereidt het onderwijs jonge mensen voor op de maatschappij van morgen? Debatleider is Hans Harbers

Deelnemers: Theo Douma (lid college van bestuur ROC, Nijmegen), Zeki Arslan (hoofd onderwijs Forum), Frum van Egmond (ontwikkelaar Noordwijkse methode), Klaas van Veen (hoogleraar Onderwijskunde), Rob van der Poel (platform hetkind – NIVOZ), Aat Sliedrecht (NOW).

Vertoning van de film is om 20.45 uur.

Momentum

Met name omdat de documentaire het debat over de toekomst van het onderwijs een waardenkarakter geeft, biedt het een opening naar de actualiteit. Het nationale gesprek over het onderwijs zwenkt langzamerhand wat weg van de nadruk op opbrengsten en de enge, eenzijdige internationale vergelijking van outputcijfers. De minister, de Onderwijsraad en de onderwijsinspectie geven onafhankelijk van elkaar aan, dat bezinning op de cultuur van opbrengsten gewenst is.

De Inspectie van het Onderwijs acht het na 14  jaar gewenst dat een brede bezinning op de beoordeling van de opbrengsten plaats vindt. De minister geeft aan dat er naast de kernvakken en basisvaardigheden ook andere vakken van grote waarde zijn en ook de Onderwijsraad heeft zich in die zin uitgesproken. Alhoewel dat nog geen lente betekent, geeft het wel aan, dat de bredere functie, van onderwijs stap voor stap in het spel betrokken lijkt te worden.

In ieder geval is er een zeker momentum waarin het gesprek over de inrichting van het onderwijs, de waarden die daarin van belang zijn, een nieuwe impuls zou kunnen krijgen. Ook de voorstellen voor de nieuwe inrichting van het hoger en universitair onderwijs wijzen in een richting waarin ‘de eigen route’ van jongeren een grotere betekenis krijgen.

Eerdere verhalen n.a.v. Alphabet:

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie