profiel

Anniek Verhagen


Anniek Verhagen
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 6: Nee heb je hetkind.org/?p=59547

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Conferentie Pedagogisch vakmanschap in Utrecht: ‘Als de leraar goed is in contact, verandert het pedagogisch handelen’

9 februari 2015

Anniek Verhagen

Geplaatst in:
Leerlingen zeggen vaak dat ze bij de ene leraar meer leren dan bij de andere. Dat verwijst niet alleen naar de didactische, maar ook naar de pedagogische kwaliteiten van leraren. Leerlingen geven aan dat juist die dagelijkse interactie met een leraar heel bepalend is voor hun zin en wil om te leren. Op dinsdag 17 maart is er een conferentie Pedagogisch vakmanschap in Utrecht, bedoeld voor doelgroepschoolleiders, teamleiders en leraren in het VO. Deze conferentie gaat over het adequaat invullen van de pedagogische taak en het vakmanschap dat wordt gevraagd van de leraar in de dagelijkse interactie en omgang met de leerlingen. Lees verder.
aps 52Als de leraar goed is in ‘contact’, verandert het pedagogisch handelen. De leraar kan bijvoorbeeld differentiëren, daardoor is de leerling meer bereid en gemotiveerd om zich in te zetten en dat leidt tot hoger leerrendement (kwalificatie) en persoonlijke ontwikkeling (socialisatie).

Inhoud van de conferentie

Deze conferentie gaat over het adequaat invullen van de pedagogische taak en het vakmanschap dat wordt gevraagd van de leraar in de dagelijkse interactie en omgang met de leerlingen.

We besteden aandacht aan drie dimensies van pedagogisch vakmanschap:
  • ‘Ik, de leraar, als persoon’: pedagogisch vakmanschap gericht op authenticiteit en congruentie in woord en daad; of je als leraar ‘echt’ bent volgens de leerlingen.
  • ‘Ik en de ander’: pedagogisch vakmanschap gericht op het maken van verbinding met leerlingen, individueel en als groep; het creëren van een veilig én uitdagend leerklimaat.
  • ‘Ik en de samenleving’: pedagogisch vakmanschap gericht op de vorming van jongeren; het stimuleren van participatie en democratisch burgerschap.

Na het plenaire gedeelte kunt u in drie rondes kiezen uit telkens drie workshops.

Alle deelnemers ontvangen het boek ‘Pedagogisch vakmanschap in het voortgezet onderwijs. Hoe de school jongeren kan ondersteunen bij het opgroeien & ingroeien in de samenleving’ (Hamstra, Hautvast en De Loor, 2013).

Conferentie Pedagogisch vakmanschap

  • Datum 17 maart 2015 van 9:30 tot 16:20
  • Typeconferentie
  • Doelgroepschoolleiders, teamleiders en leraren in het vo
  • Kosten € 295,- inclusief materiaal en catering
  • Plaats: Utrecht

MEER INFORMATIE

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie