profiel

Luc Stevens


Luc Stevens
Bekijk mijn profiel

Dolf van den Berg


Dolf van den Berg
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 4: De kinderen van juf Kiet hetkind.org/?p=59470

Ongeveer 10 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Congres in Antwerpen: Essentie van Onderwijs met o.a. Luc Stevens en Dolf van den Berg

3 september 2015

Luc Stevens

Geplaatst in:

In het kader van het 25-jarig bestaan van Garant-Uitgevers, organiseren zij een reeks congressen in Antwerpen. Op 12 november vindt het congres ‘Essentie van Onderwijs’ plaats over het scheppings- en wordingsproces van ieder kind en de wereld. Het zal onder meer gaan over de kern van het onderwijs, pedagogische tact, de driehoeksrelatie tussen directeuren, leraren en leerlingen/ouders. Naast Luc Stevens en Dolf van den Berg spreken er ook schooldirecteuren, trainers en leraren. Het congres is bedoeld voor iedereen die werkzaam is of betrokken bij het onderwijs. De kosten voor de dag zijn 95 euro en aanmelden kan hier. 

garantMet goed onderwijs zijn grote belangen gediend. Niet verwonderlijk dat politici, beleidsmakers, belangenbehartigers en zo vele anderen het onderwijs willen beïnvloeden. Zij richten zich tot schoolbestuurders, directeuren, leidinggevenden, leerkrachten, docenten. Maar is hierbij de essentie van onderwijs nog intact: het voortdurende scheppings- en wordingsproces van ieder kind en de wereld? Wat is daarbij de positie van directeuren, leerkrachten en leerlingen?

Dit Vlaams-Nederlandse congres richt zich tot iedereen die met onderwijs -van basis tot hoger- heeft te maken: directeuren, leerkrachten, lerarenopleiders, docenten, begeleiders, beleidslieden, ouders en alle andere betrokkenen en geïnteresseerden.

Plaats: De Stroming, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen, België (meer informatie over de locatie)
Tijd: 9.30 – 16.45 uur
Kosten: € 95,- incl. 21% btw
telefoon NL: +31 (0)55 522 06 25 / telefoon BE: +32 (0)3 231 29 00

e-mail: info@garant-uitgevers.nl / info@garant.be

Programma

8.45 uur Inloop en registratie

9.30 uur Kern van het onderwijs

Prof. em. dr. Dolf van den Berg (hoogleraar, Radboud Universiteit, Nijmegen)
Heel wat onderwijsmensen voelen zich bekneld. Ze zijn de bestuurlijke drukte en de stapeling van beleid beu. Ze willen weer naar de kern: waartoe dient het onderwijs? Hun grote bekommernis is immers de pedagogische relatie.

10.20 uur Pedagogische tact

Prof. dr. Luc Stevens (hoogleraar, Universiteit Utrecht / Open Universiteit, Heerlen & directeur, NIVOZ – Nederlands Instituut voor Onderwijs- en Opvoedingszaken, Driebergen)
Directeuren en leerkrachten beseffen, uit liefde voor hun vak, dat opvoeden en begeleiden van de leerlingen de basis vormen van hun dagelijks functioneren. Maar daarvoor is veel pedagogische tact nodig, een ‘bewuste intuïtie’. Hoe doe je dat? Hoe leer je het?

11.10 uur Pauze

11.30 uur Driehoeksrelatie

Valeer Schodts MA (eredirecteur, Middenschool, Diest & voorzitter Lokaal Overlegplatform, Diest)
Directeuren, leerkrachten, leerlingen (en hun ouders) zijn vele dagen op het jaar met elkaar bezig, allemaal met hetzelfde doel. Maar staan zij voldoende stil bij de draagwijdte daarvan? Wat hebben zij uiteindelijk van elkaar te verwachten? En hoe kunnen ze dat voor elkaar verduidelijken?

12.20 uur Wandellunch

13.20 uur Ontspannen of gestresseerd?

Dr. Herman Siebens (algemeen directeur, Scholengroep 9 Ringscholen, Wemmel)
Vele leraren staan graag en ontspannen voor de klas, voor andere leraren is dat niet zo. Sommigen raken zelfs behoorlijk gestresseerd. Komt het door de ‘moeilijke’ leerlingen? Door de ‘vervelende’ directie? De ‘dwingende’ maatschappij? Door eigen schuld? Wat valt eraan te doen?

14.10 uur Ervaren leerkrachten: leren en ontwikkelen

Drs. Frits Achterberg (trainer-coach & voormalig docent, Universiteit Utrecht)
Leerkrachten vergrijzen, hun aantal neemt toe. Ervaren leerkrachten werken steeds efficiënter met leerlingen en kunnen bergen werk verzetten. Maar ervaring maakt ook veranderingen in die praktijk lastiger. En er kan sleur dreigen. Komen ervaren leerkrachten zelf nog aan leren en ontwikkelen toe? Waar ligt hun motivatie?

15.00 uur Pauze

15.20 uur Nieuw op school

Lies Belmans MA (leraar, Sint-Dimpnacollege, Geel) & An Luyten MA (leraar & mentor-coach, Ursulinen, Mechelen)
Elk jaar zetten duizenden leerkrachten hun eerste stappen in het onderwijs. Binnen de vijf jaar verlaten vele starters definitief het onderwijs. Helaas betreft het vaak degelijke en gemotiveerde leerkrachten die het om uiteenlopende redenen voor bekeken houden. Een doordacht coachingtraject voor alle beginnende leerkrachten is beslist noodzakelijk.

16.10 uur Garant25-borrel

16.45 uur Einde

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie