profiel

Joyce van den Bogaard


Joyce van den Bogaard
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Pesten zou je de leerkracht kunnen verwijten, maar feit is dat het instituut onderwijs zélf kwetsbaar maakt voor pe hetkind.org/?p=59788

Ongeveer 11 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Debatreeks De Balie: Vernieuwing van onderwijs door benutten meer ruimte en tijd, met o.a. Jasmijn Kester (Vathorst College)

8 november 2015

Joyce van den Bogaard

Geplaatst in:

Hoe kun je als school ruimte creëren voor vernieuwing van onderwijs door optimaal gebruik te maken van de soepelere regels voor onderwijstijd? Er zijn ruimere mogelijkheden om lessen onder verantwoordelijkheid van de docent vorm te geven. Hoe benut je deze mogelijkheden om meer tijd en ruimte voor leraren te creëren voor ontwikkeling en verlaging van de werkdruk?

Op welke manier kun je zelf in school de dialoog hierover aangaan? Laat je inspireren door het praktijkvoorbeeld van Jasmijn Kester (Vathorst College, Amersfoort).

Je gaat na het debat naar huis met nieuwe inzichten en handvatten om zelf op school toe te passen.

Debatreeks

Dit debat is onderdeel van de reeks Samen leiding geven aan schoolontwikkeling. De debatreeks is bedoeld voor leraren, schoolleiders en bestuurders in het primair en het voortgezet onderwijs. De initiatiefnemers, VOION, het Arbeidsmarktplatform PO en De Balie, organiseren de reeks in samenwerking met het CAOP en de Onderwijscoöperatie. Elk debat heeft zijn eigen thema.

Overige debatten

– 19 november 2015: Vernieuwend leiderschap in de school (primair onderwijs). Bekijk hier de verslagen en opbrengsten van dit debat.
– 27 januari 2016: Actuele maatschappelijke ontwikkelingen, de school en het beste onderwijs voor ieder kind (primair onderwijs). Bekijk hier de verslagen en opbrengsten van dit debat.
– 3 februari 2016, 17:00 tot 19:00 (voortgezet onderwijs). Een ander perspectief op taakbeleid en werkdruk. Bekijk hier de verslagen en opbrengsten van dit debat.
– 24 mei 2016, 17:00 tot 19:00 (slotbijeenkomst voor primair en voortgezet onderwijs)

Aanvang: 17.00 uur

De Balie in Amsterdam

Achtergrond

Een school waar aandacht is voor elk kind, is ook een school waar aandacht is voor elke leerkracht en de schoolleider. Samen met lerarenteams geven schoolleiders invulling aan de ontwikkeling van hun school. Die samenwerking is niet altijd makkelijk, en vraagt om lef en vertrouwen. Afgelopen jaar zijn schoolleiders onder begeleiding van het Arbeidsmarktplatform PO en Kennisland aan de slag gegaan met een vraagstuk op hun eigen school. Waar vraagstukken leken te gaan om invoering van nieuwe leerconcepten, passend onderwijs of werken in leerteams, bleken ze in de kern te gaan om samen als schoolleider met het lerarenteam in dialoog te ontdekken wat bij de school en de kinderen past. Het bleek te gaan om lef hebben om het als schoolleiders soms niet te weten of om leraren de leiding te laten nemen.

debatreeksWat hebben schoolleiders en teams in hun zoektocht geleerd en wat zou u doen? En een bredere vraag: hoe geven deze scholen en uzelf antwoord op complexe maatschappelijke ontwikkelingen? Wat is er nodig om kinderen zo goed mogelijk op te leiden voor een ongekende toekomst? Een sterke professionele dialoog ligt aan de basis van een gezamenlijk vernieuwingstraject.

Kom ook naar de debatreeks in De Balie in Amsterdam ‘Samen leiding geven aan schoolontwikkeling’ en debatteer samen met schoolleiders en leraren uit het primair en voortgezet onderwijs over deze en andere vragen.

Data en aanmelden
De reeks omvat vijf debatten voor primair en voortgezet onderwijs. Aanmelden is gratis en kan via de website van De Balie. Houd die site ook in de gaten voor het definitieve programma van alle vijf de debatten.

De debatten vinden nog plaats op de volgende data:
9 maart 2016 – 17:00 – 19:00 uur (voortgezet onderwijs)
24 mei 2016 – 17:00 – 19:00 uur (slotbijeenkomst voor het primair en voortgezet onderwijs)

De debatreeks is bedoeld voor leraren, schoolleiders en bestuurders in zowel het primair als het voortgezet onderwijs. Moderator is Felix Rottenberg. Initiatiefnemers zijn Arbeidsmarktplatform PO, VOION en De Balie. Deze reeks wordt georganiseerd in samenwerking met CAOP.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie