profiel

Vanessa Hudig


Vanessa Hudig
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Exploring excursions in Amsterdam: drieluik voor docenten die hun onderzoekende houding – en die van leerlingen – nieuw leven willen inblazen

13 december 2014

Vanessa Hudig

Geplaatst in:

Exploring excursions is een cursus van drie zaterdagmiddagen in Amsterdam die nieuwe inzichten biedt voor docenten uit het middelbaar onderwijs. De docent leert meerdere praktische werkvormen te ontwikkelen om leerlingen onderzoekend en actief naar kunst te laten kijken en deze ervaringen te kunnen integreren in de eigen lespraktijk. Hoe kan je een kunst- en cultuurexcursie zó vormgeven dat het een spannende en betekenisvolle ervaring wordt voor leerlingen, die aansluit bij hun leefwereld, maar ze ook confronteert en uitdaagt verder na te denken? Op 10 januari, 24 januari en 14 februari ga je op onderzoek en wordt je onderzoekende houding – en die van je leerlingen – nieuw leven ingeblazen. Lees verder.

image18Exploring Excursions is een initiatief en productie van Vanessa Hudig (Kunstdocent Barlaeus Gymnasium en Hyperion Lyceum) en Melanie Kandelaars (docent Media Design, HKU) in opdracht van: ART-ViSiT, een samenwerkingsverband tussen de Appel arts centre en de Oude Kerk.
Ways of exploring
Wetenschapper Juliette Walma van der Molen, filosoof Jappe Groenendijk, kunstenaar Yeb Wiersma en dichter Mustafa Stitou gaan met jou en je medecursisten op onderzoek door actuele en historische tentoonstellingen. Door het perspectief, de creativiteit en kennis van deze professionals in de kunsten wordt je onderzoekende houding nieuw leven ingeblazen.
Het onderzoek krijgt onder andere vorm door oefeningen in dialoog, het stellen van open vragen, het bewust opmerken (kijken) en creatieve oefeningen vanuit
de persoonlijke ervaring.
Designing your excursion
In samenwerking met je medecursisten ontwerp je werkvormen die een onderzoekende houding activeren en hedendaagse en historische kunst toegankelijk maken voor leerlingen. Afsluitend zal je deze werkvormen in de praktijk toetsen door een rondleiding voor jongeren te geven in de tentoonstelling van Tony Oursler in de Oude Kerk.
Exploring Excursions Booklet
De perspectieven van de professionals, de eigen ervaringen, inzichten en werkvormen worden gebundeld in een zakboekje. Dit Exploring Excursions booklet geeft je een handvat om in de toekomst met je leerlingen kunst en cultuur te exploreren.
Deelnemers: maximaal 16. Inschrijven voor 20 december.

ART-ViSiT behoudt zich het recht voor de cursus te annuleren bij te weinig deelnemers
Kosten: € 350, inclusief lunch en versnaperingen
Wij attenderen u op de nieuwe regeling aangaande deskundigheidsbevordering en professionaliseringsactiviteiten conform
CAO VO 2014 – 2015.
Aanmelden: artvisit@deappel.nl

Programma

Ways to explore: Beschouwen
De Appel arts centre, Amsterdam
10 januari 2015
11.00 – 16.30 uur

Ways to explore: Creëren
Ons’ Lieve Heer op Solder
24 januari 2015
11.00 – 16.30 uur

Design your excursion: Ontwerpen en uitvoeren
De Oude Kerk, Amsterdam
14 februari 2015
11.00 – 16.30 uur

Kosten: 350,- inclusief koffie/thee, lunch en versnaperingen

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie