profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 5: Ik alleen in de klas hetkind.org/?p=59545

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Groninger Onderwijsdag ‘Uitgaan van verschillen’ op Hanzehogeschool

19 maart 2015

Annonay Andersson

Geplaatst in:

De eerste GRoninger ONDerwijsdag (GROND)​, georganiseerd door de Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool Groningen en het GION van de Rijksuniversiteit Groningen heet ‘Uitgaan van verschillen’ en vindt plaats op woensdag 22 april 2015 van 13.30 uur tot 17.45 uur bij de BrugsmaBorg van de Hanzehogeschool Groningen. ​Tot de doelgroep horen opleiders, leerkrachten, directeuren, bestuurders Basisonderwijs, alumni en overige geïnteresseerden. 

Gastspreker: mevrouw dr. Henderien Steenbeek​; RuG/Onderwijspsychologie en lector  Leren & Gedrag, Pedagogische Academie, Hanzehogeschool Groningen  

Uitgaan van verschillen: wens of werkelijkheid?
Bij sommige kinderen gaat het leren gemakkelijk. Ze rollen als vanzelf de basisschool door. Andere kinderen hebben daar meer moeite mee. Deze kinderen zijn voor leerkrachten ‘bewerkelijk’; ze vragen wat extra van de leerkracht, wat betreft diens handelingsrepertoire in de omgang met deze kinderen, en om ze optimaal te kunnen stimuleren in hun leerproces. Hierbij kan het gaan om de excellent presterende leerling, die alles al lijkt te weten, maar ook om de leerling met gedragsproblemen, die moeite heeft om taakgericht bezig te zijn in de les.

Samenwerkingsverbanden van scholen willen ondersteuning op maat bieden aan alle leerlingen, in het kader van passend onderwijs. Maar lukt dit ook, in de hectiek van de dagelijkse klassenpraktijk, met alle verschillende onderwijsbehoeften van kinderen?
Gaat dit ook samen met opbrengstgericht werken? Wat heb je daarbij aan een goed ‘sociaal-emotioneel klasklimaat’, ‘differentiërende instructie’ en ‘zelf gereguleerd leren’? Hoe krijg je dit allemaal als leerkracht voor elkaar?

Verschillende voorbeelden van praktijkgericht onderzoek in de dagelijkse klassenpraktijk  komen aan bod, waarin aandacht wordt besteed aan (het voorkomen van) handelingsverlegenheid, het stimuleren van talenten van kinderen, het aanspreken van je eigen talenten als leerkracht en als schoolteam, en de wisselwerking daartussen. Hierbij wordt de rol van blijvende professionalisering, zoals door middel van collega-coaching en ‘coaching on the job’ belicht.

Programma
13.30-14.00
Ontvangst

14.00-14.10
Opening door mevrouw drs. Peta de Vries, Dean Pedagogische Academie,
Hanzehogeschool Groningen

14.10-15.00
Lezing door mevrouw. dr. Henderien Steenbeek,  RuG/Onderwijspsychologie en lector
Leren & Gedrag, Pedagogische Academie, Hanzehogeschool Groningen

15.00-15.30
Pauze met versnapering

15.30-16.15
Workshopronde 1

16.15-17.00
Workshopronde 2

17.00-17.45
Informele afsluiting met een drankje en hapje

Workshops
Vanaf medio maart vindt u op deze pagina een overzicht van de workshops die worden aangeboden. Aanmelden voor de workshop is niet nodig, u kunt op de dag zelf nog bepalen welke workshop(s) u wilt bezoeken.

Kosten en aanmelding
Deelname aan de GROND is kosteloos. Aanmelden is echter wel noodzakelijk en kan via ​dit formulier

Vragen?
Heeft u nog vragen over de GROND of uw aanmelding? Neemt u dan contact op met 
Lisette Schrage van het team Post-hbo & Projecten via e-mail l.schrage@pl.hanze.nl of telefoonnummer (050) 595 55 18.

Lees hier meer.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie