profiel

Paul Frissen


Paul Frissen
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 4: De kinderen van juf Kiet hetkind.org/?p=59470

Ongeveer 10 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Lezing Paul Frissen in Maarssen: Over de lessen van Dijsselbloem

23 september 2014

Paul Frissen

Geplaatst in:

Heeft de overheid zich de ‘lessen van Dijsselbloem’ aangetrokken? Hoogleraar Paul Frissen blikt op dinsdagmiddag 7 oktober in Maarssen terug op de commissie Dijsselbloem en het rapport van de Onderwijsraad hierover. Dit rapport – met aanbevelingen – verscheen op 2 oktober 2014. Lees ook opinie-artikel in De Volkskrant. De lezing van Frissen is voor iedereen toegankelijk en begint om half drie in De Glazen Ruimte.

paul_frissen

Foto Renée Frissen

In 2008 verscheen het rapport van de Commissie Dijsselbloem, resultaat van een parlementair onderzoek naar het onderwijsbeleid van de overheid. De commissie was daar zeer negatief over.

Maar is er sindsdien zoveel verbeterd? De overheid bemoeit zich in toenemende mate met wat er in de klas precies gebeurt. Een recent voorbeeld van deze ongewenste bemoeienis zijn de verplichte anti-pestprogramma’s. Een ander voorbeeld van nieuw diepgaand overheidsingrijpen is het voornemen om alle scholen in te delen in categorieën als voldoende of goed. Het zijn pogingen om het leven op school volledig te vangen in evidence based indicatoren.

Expert aan het woord

Wat is er werkelijk aan de hand? En raakt de Onderwijsraad in zijn rapport de kern? Die vragen leggen we voor aan prof. dr. Paul Frissen, bij uitstek een expert op het doen en laten van de overheid. Hij is hoogleraar, onderzoeker en decaan van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, de opleiding voor topambtenaren.

Frissen weet waar hij over praat. In zijn toegankelijke boeken en heldere, geestige presentaties is hij messcherp en laat ons de tragische en fatale positie van de overheid zien. Frissen legt uit hoe dit zo gekomen is. Maar hij inspireert ons ook met zijn pleidooi voor een samenleving van verscheidenheid. Om die reden pleit hij voor radicale onderwijsvrijheid. ”Onderwijs moet afkicken van collectieve overheidsverslaving”zei hij eerder.

Paul Frissen sprak vorig jaar in Driebergen, waarvan hier een verslag:

Paul Frissen als nar  in onderwijstheater: vlijmscherp en humoristisch, confronterend en relativerend

Uw eigen beleid
Als u na de bijeenkomst naar huis gaat, heeft u niet alleen meer inzicht in de diepere achtergronden van het onderwijsbeleid van de overheid. U bent ook geprikkeld om uw beleid nog eens goed tegen het licht te houden en te spiegelen aan de oorspronkelijke bronnen van uw school.

Voor wie?
Toezichthouders, bestuurders, rectoren, directeuren en docenten in alle onderwijssectoren

Wanneer?
Dinsdag 7 oktober 2014
De Glazen Ruimte, Straatweg 1B/C in Maarssen
14.30 – 16-30 uur (inclusief borrel)

Aanmelden

Meld u aan voor deze bijeenkomst
Voor meer informatie kunt u terecht bij Wouter van den Berg

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie