profiel

Marcel van Herpen


Marcel van Herpen
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 7: ‘Juf voor het leven’ hetkind.org/?p=59550

Ongeveer 4 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
OinO-congres in Apeldoorn: ‘Het kind in de spotlight – de ontwikkeling van natuurlijk talent’

11 mei 2015

Marcel van Herpen

Geplaatst in:
Het nationaal OinO-congres ‘Het kind in de spotlight, de ontwikkeling van natuurlijk talent’ vindt plaats op donderdag 12 november 2015 van 9.00 tot 16.30 uur in Congrescentrum Orpheus te Apeldoorn. De keynote sprekers zijn Marcel van Herpen en Danny Mekic. En er is een keuze  uit 14 interessante workshops gerelateerd aan het thema. Lees verder.
OinOHet ultieme doel van het onderwijs zou moeten zijn: een optimale ontwikkeling van het intelligentievermogen en het zo goed mogelijk voorbereiden van leerlingen op een toekomst waarin zij hun eigen talenten ten volle kunnen benutten. Intellectuele vorming gaat niet enkel om het schoolse leren van feitenkennis. Onderwijs dient ook gericht te zijn op de van nature aanwezige nieuwsgierigheid, eigen leervragen stellen, antwoorden zoeken, structuren & wetmatigheden ontdekken en leren redeneren. Dit wordt ook wel het “authentieke” leren genoemd, dat neurologisch grote voordelen met zich meebrengt. Tijdens dit congres staat het kind in de spotlight: ontdek tijdens de workshops hoe je de ontwikkeling van talent kunt ondersteunen, laat je inspireren door de sprekers en wissel ideeën uit met vakgenoten.
Keynotes

Danny Mekić, nu 28 jaar, is een voorbeeld van natuurlijk talent. Op 15-jarige leeftijd richtte hij al zijn eerste bedrijf op. Danny Mekić heeft een tegendraadse, originele en creatieve manier van denken en hij weet op een inspirerende manier over te brengen hoe we deze denkwijze ook binnen het onderwijs kunnen toepassen.
Mekić is lid van een adviescommissie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, die zich bezighoudt met het stimuleren van ondernemerschap in het onderwijs. Sinds 2011 is hij partner bij NewTeam, een adviesbureau dat zich richt op strategische vraagstukken van organisaties. Danny Mekić heeft sinds september 2011 een eigen radiorubriek. Als internetexpert bespreekt hij elke zondagmiddag actueel online nieuws en apps op Radio 2 in het programma Hotel Kooij met Kasper Kooij. Samen met Eva Jinek nam hij in 2012 de presentatie van de TV Lab Greenroom op zich.
Marcel van Herpen stond aan de wieg van de eerste school voor ErvaringsGericht Onderwijs in Nederland. Hij richtte het expertisecentrum voor ErvaringsGericht Onderwijs op en het expertisecentrum Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen. Samen met onder anderen professor Luc Stevens richtte hij het NIVOZ op, waar hij verantwoordelijk is voor de trajecten ‘pedagogische tact’ en ‘pedagogisch leiderschap’. In binnen- en buitenland begeleidde hij verschillende pedagogische projecten en schoolontwikkelings-trajecten en sprak hij op drukbezochte conferenties. Daarnaast schreef hij verschillende boeken en onlangs verscheen zijn eigen onderwijsmanifest ‘Ik, de leraar’. Marcel van Herpen vertelt uit liefde voor het vak van leraar, uit liefde voor de kinderen. Om het onderwijs de goede richting in te krijgen, is zijn strategie eenvoudig. Als we niet de goede kant opgaan, moeten we omdraaien. Bij het principe van ‘pedagogische tact’ zijn leraar en leerling
full partner. De leraar instrueert, controleert en begeleidt, binnen een speelveld waar kinderen zelf het werk doen. Dit kan op een school die opvoeding en onderwijs,
leraar en leerling, instructie en leren, kennis en ontwikkeling niet ontkoppelt, maar juist bij elkaar houdt. Pedagogische tact vraagt moed van de leraar.
De kinderen zijn er in ieder geval al klaar voor.

Locatie: Orpheus Apeldoorn
Tijdstip: 09:00 tot 16:30
Prijs: € 189.00
Aanmelden
Inschrijven voor het congres kan eenvoudig via de website www.oino-advies.nl/congressen.
Video congres in 2014 ‘Leren leren in de 21ste eeuw’

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie