profiel

Gert Biesta


Gert-Biesta
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 4: De kinderen van juf Kiet hetkind.org/?p=59470

Ongeveer 10 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Onderwijsavond met Gert Biesta, plus een Masterclass: ‘Pleidooi voor wereld-gericht onderwijs’

20 januari 2014

Gert-Biesta

Geplaatst in:

Op donderdagavond 15 mei zal Gert Biesta de zesde en voorlaatste Onderwijsavond van het lopende schooljaar verzorgen in Driebergen. Biesta spreekt vanuit het thema ‘Kind, school en wereld en houdt een pleidooi voor wereld-gericht onderwijs’. Let op: de interesse is groot, dus raden we u aan tijdig te reserveren. Een dag later – op vrijdagochtend 16 mei – is er een Masterclass, waarvoor u zich ook langs deze weg kunt aanmelden.

Gert-Biesta-300x199De Onderwijsavond in Driebergen vindt traditioneel plaats in theater Maitland, op landgoed De Horst (De Horst 1) en start om 19.30 uur. De entree is 30 euro en u dient zich tevoren aan te melden via deze link. Let op: de interesse is groot, dus raden we u aan tijdig te reserveren.

Dit is Gert Biesta’s eigen inleiding:

Het denken over onderwijs en onderwijzen lijkt gekenmerkt te zijn door een slingerbeweging. Soms gaat de slinger naar de leerstof en soms gaat de slinger naar het kind. Terwijl een leerstof-gerichte visie het risico loopt voorbij te gaan aan de realiteit van het kind, loopt een kind-gericht visie het risico voorbij te gaan aan het feit dat het in onderwijs en onderwijzen altijd ergens om gaat. Dat lijkt te suggereren dat de waarheid ergens in het midden ligt, en dat goed onderwijs een balans moet vinden tussen de realiteit van het kind en de verwachtingen van de samenleving.

In mijn bijdrage wil ik de relatie tussen kind en samenleving opnieuw verkennen om een beter begrip te krijgen van de unieke taak en positie van de school en van de rol van de leerkracht daarin. Ik neem daarbij afstand van een aantal meer recente ideeën over onderwijs en onderwijzen – zoals de nadruk op identiteit, op leren, en op de ontwikkeling van het kind – en pleit in plaats daarvan voor een visie op onderwijs en onderwijzen waarin de existentie van het kind in de wereld en de vorming van het kind aan de wereld de centrale oriëntatiepunten zijn.

Middels een discussie van drie onderwijspedagogische grondbegrippen – in de wereld komen, uniciteit en dialoog – schets ik de contouren van een wereld-gerichte visie op onderwijs en onderwijzen en schets ik zowel de unieke positie van de school in de samenleving als van de leerkracht in de school.

Gert Biesta is hoogleraar aan de Université Luxembourg en voorheen aan de University of Stirling. Hij heeft in de afgelopen jaren veel aandacht gekregen voor zijn scherpe analyses van onderwijsontwikkelingen. Zijn kritische houding ten aanzien van de meetcultuur in het onderwijs, ten aanzien van de balans tussen de verschillende functies van het onderwijs (kwalificatie, socialisatie en identificatie), en ten aanzien van de nadruk op leren zonder de inhoud te benoemen prikkelt en inspireert veel mensen. Meer –> www.gertbiesta.com

Ook een Masterclass met Gert Biesta

Naast deze onderwijsavond in Driebergen is er de volgende dag – vrijdagochtend 16 mei – een Masterclass met Gert Biesta op dezelfde plek. Informatie over specifieke inhoud volgt.

Vrijdag 16 mei 9.30 – 13.00 uur (incl. lunch). Kosten; 75 euro
Aanmelding via j.vandergrift@nivoz.nl

Deze masterclass richt zich op mensen die betrokken zijn bij de opleiding van toekomstige leerkrachten en docenten. Dit betekent dat we mensen zullen uitnodigen die als docent, coördinator of manager werkzaam zijn bij Pabo’s, lerarenopleidingen 1e en 2e graads, (HBO, WO), academische opleidingsscholen.

Nieuw: Onderwijsavonden in Echt (Midden-Limburg)

Hetkind zal nog vóór de zomervakantie ook in Midden Limburg – in het bijzonder in Echt – een onderwijsavond verzorgen. In samenwerking met het Connect College, het netwerk Connect2Live en andere zuidelijke partners hopen we in te spelen op de behoefte van honderden onderwijsbetrokkenen.

logo_green

Bas Levering op donderdag 5 juni

Hoe belangrijk is het dat we pedagogisch denken in het onderwijs? De stichting Onderwijs Midden Limburg (SOML) organiseert in samenwerking met hetkind een onderwijsavond in Echt. Bas Levering is gestrikt om op donderdag 5 juni te spreken vanuit het centrale thema: De kracht van de leerkracht. De avond is voor iedereen toegankelijk. De entree bedraagt 30 euro.

Aanmelden
Gastheer is het SOML, die in de prachtige aula van het Connect College honderden mensen kan ontvangen. Bovendien wordt het Limburgse netwerk Connect2Live betrokken en zijn ook andere partners op deze avonden van harte welkom.  De entree bedraagt 30 euro. Aanmelden gaat via het netwerk van Connect2Live. We beginnen, net als in Driebergen om 19.30 uur. Maar u bent vanaf zeven uur welkom.

Meer informatie.

Nieuwe serie van zeven Onderwijsavonden in schooljaar 2014-2015

De namen van de sprekers voor de nieuwe serie Onderwijsavonden in Driebergen zijn bekend. U kunt zelfs ook al uw tickets en eventueel een passepartoutkaart bestellen. Achter deze link vindt u alle informatie en een bestelformulier.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie