profiel

Ferd van den Eerenbeemt


Ferd van den Eerenbeemt
Bekijk mijn profiel

twitter

Mooi opwarmertje. En er zijn nog kaarten te verkrijgen voor deze Onderwijsavond in Driebergen. Klik hier --> nivoz.nl/lezingen/onder… twitter.com/nivoz/status/8…

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
Onderwijsparade van Leraren met Lef in Amsterdam: ‘Oei, ik groei’

26 februari 2016

Ferd van den Eerenbeemt

Geplaatst in:

Op dinsdag 23 augustus is er andermaal – bij de start van een nieuw schooljaar, op het terrein van de Amsterdamse Parade – een feestelijke Onderwijsparade van Leraren met Lef. Driehonderd leraren hebben zich al opgegeven, maar er kunnen er nog 100 bij. Ook complete schoolteams zijn van harte welkom. Tussen 10.00 uur en 14.30 uur is er op de diverse tenten op het terrein van alles te beleven aan inspiratie, gesprek en goede voorbeelden. Voor 50 euro doe je mee op deze studiedag, die door het lerarenregister ook nog is goedgekeurd als professionaliseringsactiviteit.  

lerarenmetlefWil je meer weten over het programma, dat het thema draagt ‘Oei, ik groei’, klik dan op Uitnodiging Parade 2016 Leraren met Lef. Aansluitend kun je genieten van de doorgaande voorstellingen van De Parade zelf.

Aanmelden
Kom je met al je teamleden van jouw school/opleiding/organisatie? Stuur dan een mail naar de organisatie: iris@inspirezzo.nl
Individuen kunnen zich aanmelden via onze registratieportal.

Houd onze website www.lerarenmetlef.com en ons Twitterkanaal in de gaten voor updates.

Programma

10.00 – 10.30 uur Centrale opening
Een korte, energieke aftrap rondom het thema ‘Oei, ik groei’ met o.a. Renée van Eijk en Ralf Hillebrand

10.30 – 12.30 uur Decentrale Parade 
Geen tijd te verliezen. We verspreiden ons over de verschillende tenten op het terrein waar tal van kennisdelingsactiviteiten zijn. Geheel in stijl van de Parade wonen we voorstellingen bij over robots in het onderwijs, verdiepen we ons in het brein van kinderen, leren we van praktijkvoorbeelden van leraren en nog zo veel meer. Een overzicht van de tenten en de onderwerpen:

DOE EENS WAT ANDERS
In Hotel Vilé gaan we mooie en vernieuwende lesmethoden niet alleen bekijken maar ook echt ervaren. Ze hebben gemeen dat ze op een dieperliggend niveau de leerling willen verrijken.

– BreinPlein Educatief speelmateriaal ter stimulering van nieuwsgierigheid, creativiteit en ruimtelijk denken. Neuropsycholoog Jelle Jolles (VU) zet ons aan het werk en legt uit waarom BreinPlein zo belangrijk is voor de hersenontwikkeling van onze leerlingen. Ga zelf aan de slag met het oplossen van deze Breinspellen.

– Art Based Learning Kunst als kennisbron bij belangrijke vragen met Jeroen Lutters, lector bij Artez en HS Windesheim en ontwikkelaar van ABL.
Hoe kan kunst ons en de leerling helpen in onze denkprocessen? De methodiek is gebaseerd op de subjectivering van Gert Biesta. We gaan zelf in gesprek met het kunstwerk.

– Programmeren met Robots
Leer hoe je kinderen kan laten programmeren met Janneke Visscher en Thora Eymundsson (HS Windesheim | LAB21) en welke toegevoegde waarde dit heeft voor hun cognitieve vaardigheden. Belangrijke vaardigheden, zoals analytisch denken, trainen we door robots te programmeren. Gaaf!

– Modelling by Drawing
Tekeningen worden simulaties met Frank Leenaars (UU). Tekeningen helpen ons om complexe zaken inzichtelijk te maken (bijvoorbeeld het zonnestelsel). Software zet tekeningen om in simulaties. Je ziet direct wat voor effect jouw ideeën hebben in het gehele systeem. Kinderen krijgen inzicht in de complexe wereld door te tekenen.

LEER VAN LEERLINGEN DIE LEREN
In Studio 7 leren wij van leerlingen die leren, want laten we eerlijk zijn: niets is zo belangrijk als ontdekken hoe we leerlingen kunnen binden en boeien. Kijk mee in een echte klassensituatie.

– Positive Behavior Support
Pim Kalkman van het Corderius College laat zien hoe je met deze methodiek een veilig pedagogisch klimaat in de klas en in de school creëert. Hoe pas je dit vervolgens zelf toe?

– Zelfsturing van leerlingen
Leerlingen van democratische school De Ruimte laten zelf zien hoe zij vanuit een gelijkwaardige relatie met de leraar het onderwijs vormen. Hoe uit dit zich in een conflictsituaties? Welke gesprekstechnieken pas je dan toe als leraar? Kijk live mee in de klassensituatie.

– Lesson Study
We wonen een échte les bij waarbij Madeleine Vreeburg (VU) ons laat zien hoe je systematisch met collega’s de lessen verbetert en tegelijkertijd werkt aan je professionalisering.

– Pedagogiek in de stad
Het IJburg College toont een nieuwe kant van pedagogische excellentie. In een grote stad, grote scholengemeenschap, kleinschalig onderwijs organiseren.

WORD SLIM VAN SLIMME MENSEN
In de Blauwe Hemel leren vooraanstaande wetenschappers ons wijze lessen. Maar hoe doe je dat in je eigen onderwijspraktijk? We volgen inspirerende colleges van wetenschappers en leraren

– Robotica in de klas
Welke toegevoegde waarde hebben robots in de klas? Dennis Riedsma van Universiteit Twente laat het je live beleven. Is dit de  toekomst van ons onderwijs? Wat kan de robot dat de docent niet kan en vice versa?

– Leuk en leren, hoe noodzakelijk?
Neurpsycholoog Martijn Meeter van de VU legt uit hoe we apps effectief moeten inzetten en welke rol de leraar hierin speelt. Zijn leuke apps goed voor het leren?

– Leren zichtbaar maken
Onderwijsonderzoeker John Hattie heeft jarenlang onderzoek gedaan naar leeropbrengsten en hoe je de impact van de leraar kunt vergroten. We luisteren naar een praktijkvoorbeeld van een school in Nederland

DENK IN HET DEBAT
In De Toren voeren we stevige debatten. Denk mee over onder andere segregatie in het onderwijs en professionaliseren voor:

– New school professional
De tijden van een vast omlijnde cursus volgen zijn voorbij. Professionaliseren doe je samen in een community. En het liefst bepalen we zelf nog wat we leren. Maar hoe werkt dat dan? Het debat wordt gevoerd door Frank Heesbeen namens De Nederlandse School en Baukje Bemener namens New Pedagogies for Deep Learning.

Wie is hier eigenlijk de baas?
De relatie tussen leraar en directeur verandert. De leraar moet en wil steeds meer ‘eigenaar’ worden van het onderwijs. Maar wat betekent dat voor het vak van de leraar? En wat verwacht ik als leraar van de directeur en wat verwacht de directeur van de leraar? Leraren met Lef en Directeuren met Durf gaan het debat met elkaar aan.

– Segregatie in het onderwijs
Het debat is al lang losgebarsten; de rapporten over segregatie tegengaan en excellentie bevorderen volgen elkaar in hoog tempo op. Lou Brouwer van brede scholengemeenschap IJburg College debatteert met Jan van Muilenkom van het categorale Vossius Gymnasium. Amsterdam laat zich gelden met onderwijs van onderop. In het Circustheater strijden leraren en directeuren in de boksring met hun praktijkvoorbeelden voor beter onderwijs.

– Onze Nieuwe School
Afgelopen jaar zijn met behulp van de Gemeente Amsterdam 4 nieuwe ideen voor scholen geselecteerd die in uitvoering worden gebracht. Onder andere Annette van Valkengoed (Laterna Magica) en Martin Bootsma (Leraar van het jaar 2011) lichten deze bijzondere onderwijsconcepten toe.

– The Battle for Education
Wat kun je zelf doen om jouw school te verbeteren? Vier leraren pitchen hoe zij zelf de regie nemen om hun eigen lespraktijk en de school te verbeteren. Wat als de leraar het voor het zeggen heeft? Onderwerpen: beeldcoaching, gebruik van video’s in de les, professionele cultuur opbouwen en lessen uit Finland.

12.30 – 13.15 uur Lunch
Tijd om te lunchen en alle opgedane ervaringen uit te wisselen. Lunch wordt uitgeserveerd bij Hotel Vilé.
13.15 – 14.00 uur  Centrale afsluiting

We kijken terug op wat we beleefd hebben tijdens de Parade en kijken verder met:
– Sander Dekker de staatssecretaris van onderwijs in gesprek met leerlingen en leraren
– Next Politics wethouder Simone Kukenheim en Annette van Valkengoed (Laterna Magica) over de interactie tussen politiek en onderwijsveld

14.00 – 14.30 uur Theatervoorstelling

We sluiten deze bijeenkomst af met een speciaal voor ons opgevoerde theatervoorstelling van de Parade. Mooier kan het niet!

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie